Azzal dicsekszik Harry herceg, hogy 25 embert megölt

BRITAIN-ROYALS-AFGHANISTAN-MILITARY-HARRY Horizontal
Britain 's Prince Harry is pictured on his arrival at RAF Brize Norton in Oxforshire March 1, 2008, after a 10-week tour of duty in Afghanistan fighting Taliban militants with the British Army. Harry, a second lieutenant in the Blues and Royal regiment of the Household Cavalry, had been in Afghanistan since mid-December but his deployment had been kept under wraps in a deal struck between the government and British media. AFP PHOTO/SHAUN CURRY (Photo by SHAUN CURRY / AFP)
Vágólapra másolva!
Afganisztánban, katonai szolgálata során 25 tálib harcossal végzett, állítja Harry herceg, III. Károly brit király fia. Mint írja, nem emberi lényként, hanem sakktábláról eltávolítandó figuraként tekintett rájuk.
Vágólapra másolva!

Harry herceg állítólag önéletrajzában arról vall, hogy hat olyan bevetésen volt, amelyek "emberi életek kioltásával" jártak – írta a Daily Mail. Míg sok katona nem tudja, hogy hány ellenséget ölt meg a harcban, a herceg azt írta, hogy a modern technika korában ez már nem megoldhatatlan.

Harry 2008-ban, egy tízhetes afgán misszió után Forrás: AFP/Shaun Curry

Mint írta, nem fél attól, hogy ezt a számot közölje. „Az én számom tehát 25. Nem tölt el elégedettséggel, de nem is jövök tőle zavarba" - magyarázta. Harry szerint nem lehet úgy ölni, ha embereknek látja őket az ellenfél, úgyhogy ő úgy tekintett a megölt tálibokra, mint "sakktábláról levett figurákra" vagy "a rosszfiúkra, akiket ki kell iktatni".

2012-ben, Afganisztánban Forrás: AFP/John Stillwell

A herceget először 2007-ben vezényelték Helmand tartományba előretolt légi irányítóként, de első szolgálati útja rövidre sikeredett, utána többször visszatért Afganisztánba. A vallomás miatt fokozottan nagy veszélyben van Harry személyes biztonsága – a herceget amúgy királyi státusza és katonai kapcsolatai miatt régóta terroristacélpontként tartják számon.