Mint írtuk, az áramlopásért másodfokon három év és hat hónap börtönbüntetésre ítélt Lagzi Lajcsi az egészségi állapota miatt aggódik. Állítása szerint fulladásos rohamok gyötrik, orvosai pedig nem tudják, mi lehet a baj. De vajon a közműlopásért jogerősen elítélt zenész állapota lehet-e ok arra, a behívó később érkezzen meg? Vagyis egy esetleges betegség halasztó hatályú lehet a börtönbüntetésének megkezdése szempontjából vagy sem?

Lagzi Lajcsi valamiféle légzést segítő készüléket kapott, mivel elmondása szerint olyan súlyos fulladásos rohamokat kap, melyek miatt néhány napja fia mentőt akart hívni hozzá.  Most egy magánkórházban vizsgáltatja ki magát, de egyelőre az orvosai nem jutottak eredményre.

"Az elmúlt hét év felőrölte az energiámat. Azt hittem, sohasem fogy el belőlem a lendület, de most úgy érzem, mégis. Olyan problémák jelentkeztek nálam a közelmúltban, amik valószínűleg lelki eredetűek, de már szervi problémákban is mutatkoznak" - magyarázta.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Bors megkereste, de egyelőre arról nem tudott nyilatkozni, hogy a betegsége lesz-e bármilyen hatással a börtönbevonulásának időpontjára. 

A lap által megkérdezett ügyvéd szerint nem sok esély van arra, hogy bárki is halasztást kapjon a börtönbüntetésének megkezdésére.

A jogszabály szerint két évet meghaladó szabadságvesztés esetén csak nagyon alapos indokkal adnak halasztást a bevonulás tekintetében, de a két évet nem meghaladó ítélet esetén is csak nagyon ritka és indokolt esetben szokott úgy dönteni a büntetés végrehajtási bíró, hogy halasztást engedélyez.

Az indok lehet súlyos, a bv. Intézetek keretein belül nem kezelhető betegség, vagy családi ok. Előbbi esetén nem elég a kezelőorvos véleménye.

Ilyenkor igazságügyi orvosszakértőt rendelnek ki, hiszen a bíró önállóan nem döntheti el, hogy a kérvény jogos-e, vagy sem. Itt tenném hozzá, hogy a börtönkórház elég széles spektrumát lefedi a betegségeknek, vagyis szinte minden egészségügyi problémát tudnak hatékonyan kezelni. A kérelem beadása egyébként önmagában nem halasztó hatályú, de általában igen gyorsan szakértő kézre kerül a panaszos, vagyis viszonylag gyorsan eldől, hogy indokolt -e a halasztási kérelem - nyilatkozta általánosságban dr. Gerencsér András ügyvéd.