Európa egyik legrangosabb filmfesztiválján emlékeznek Haumann Péterre

Haumann Péter temetése, temetés
Vágólapra másolva!
Ismét magyar alkotás szerepelhet a Berlinálén: a Nemzeti Filmintézet Haumann Péter emlékére egy ritkán látott remekművet, Fehér György frissen restaurált Szürkület című filmjét juttatta a programba. A film korszerűsítésének jelentőségéről az M5 Librettó című műsorában a Nemzeti Filmintézet igazgatója, Ráduly György beszélt.
Vágólapra másolva!

Sokáig nem mutatták be a Friedrich Dürrenmatt kisregényéből készült, Szürkület című 1989-es filmadaptációt különböző jogi nehézségek miatt.

A magyar krimiben Pogány Judit és Lázár Kati színművészek mellett a tavaly májusban elhunyt, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Haumann Péter főszerepben látható.

Egy olyan rendőrfelügyelőt alakít, aki egy rejtélyes sorozatgyilkosság ügyében nyomoz. A bűnügyi történet a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Classics válogatásában is bemutatkozhat, immár felújított változatban.

– mondta az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorának vendégeként Ráduly György. Magyarország egyetlen filmes közgyűjteményének igazgatója hozzátette, a film korszerűsítésével sikerült megőrizni Haumann Péter egyik legkiemelkedőbb drámai filmalakítását.

Fotó: Koncz Márton - Origo

„A nagyközönség talán jobban emlékszik rá könnyed műfajokból, miközben lenyűgöző volt drámai szerepekben is. A nézők figyelmébe ajánlom az MTVA Archívumában elérhető Mestersége színész című portrésorozatot, amelyben többek között Haumann Péter is szerepel, és kifejti, hogyan sajátította el a rá jellemző színészi manírokat" – jegyezte meg a Nemzeti Filmintézet igazgatója.