Az RTL Klub gyerekgyalázási botránya: döntött a bíróság Sebestyén Balázsékról

Vadon Jani és Sebestyén Balázs
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Törvényszék szerint is törvénysértő volt a Celeb vagyok, ments ki innen! című műsorszám október 18-i adása. Mint sokan emlékeznek, a műsorvezetők röhögve aláztak meg egy fiút, aki egy szót sem értett magyarul.
Vágólapra másolva!

Bejelentések alapján indított eljárást a Médiatanács a „Celeb vagyok, ments ki innen" október 18-i epizódja miatt. Az RTL adásában a műsorvezetők (Vadon János és Sebestyén Balázs) megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyermeket. A műsorvezető magyarul feltett kérdéseire a gyermeknek minden alkalommal azt kellett felelnie: „Si señor!" („Igen, uram!"). A kérdések közül néhány a fiú intim szféráját sértette, illetve a testalkatán gúnyolódott - olvasható a médiahatóság közleményében.

Sebestyén Balázs és Vadon Jani Forrás: RTL Klub

A Médiatanács januárban megállapította, hogy a jelenettel a médiaszolgáltató megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. A testület határozatában súlyos jogsértést állapított meg, és kétmillió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra, ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

A Magyar RTL Televízió Zrt. a Médiatanács e döntése miatt bírósághoz fordult. A bíróság egyetértve a Médiatatanács határozatában foglaltakkal, megállapította, hogy a műsorszám a kiskorút megalázó helyzetben mutatta be, mivel a neki feltett kérdésekre nem reagálhatott szabadon, tűrnie kellett a kialakított helyzetet.

Az RTL ezzel a jelenettel olyan üzenetet közvetített a nézők felé, melynek hatására a testsúlyproblémákkal küzdő fiatalok megszégyenítve érezhették magukat,

a túlsúlyos embereket kritizáló egyének számára pedig megerősítést adhatott arra, hogy megengedett az ilyen jellegű bántalmazás, nem történt ugyanis korrekció a sértő események elhangzását követően. Mindezeket figyelembe véve a törvényszék a Magyar RTL Televízió Zrt. keresetét elutasította - áll az NMHH közleményében.

Az ügyről a cikk alatt olvashat hosszabban.