Hajdú Péter most a szokásostól eltérően nem bulvártémában készített interjút a Frizbi TV YouTube-csatornáján, hanem egy szakemberrel beszélgetett, aki olyan dolgokat mondott neki, amitől a műsorvezető nagyon megijedt és azóta sem tudja elengedni ezeket a gondolatokat.

Hajdú Péter legutóbbi interjúalanya Keleti Arthur kibertitok-, jövőkutató volt, akivel egy olyan témáról beszélgettek, ami egyre inkább foglalkoztatja most az emberiséget. A műsorvezetőnek a Terminátor című film jutott eszébe, hogy amikor először látta a robotokról és mesterséges intelligenciákról szóló alkotást ez a valóságban szinte lehetetlennek tűnt, most mégis itt állunk a küszöbén és elképesztő gyorsasággal fejlődik a technológia ezen ága.

Jelenet a Terminátor 2. részéből, 19991-bőlForrás: AFP/Collection Cinema / Photo12

Amíg készültem a beszélgetésre, bevallom, többször mosolyogtam magamban, és arra gondoltam, hogy ki az a bolond, aki attól fél, hogy megelevenedhet mindaz, ami a Terminátor-filmekben van.

Ezzel a prekoncepcióval ültem le Keleti Arthurral szemben, de nagyon hamar kiderült, hogy egy kicsit sem vicces az, ami ránk várhat, ha valahogy nem szorítjuk észszerű keretek közé a mesterséges intelligenciát. Félreértés ne essék, nem attól félek, hogy egyszer csak öntudatára ébred a mosogatógépem, vagy a mobilom, és rám támadnak, de az már világos, hogy a fizikai síkon túl is rengeteg kárt okozhat a mesterséges intelligencia, pláne, ha rossz kezekbe kerül" - mesélte Hajdú Péter, hogy hogyan készült az interjúra és milyen meglepetések érték a beszélgetés során. A műsorvezető azóta úgy gondolja, hogy mindenkinek érdemes tájékozódni erről a témáról, ugyanis nagyon aggasztó, ami körülöttünk zajlik.

"Gondoljunk csak bele, milyen hirtelen lett világszerte hihetetlen népszerű a mesterséges intelligencia. Nagyon sokat beszélünk róla és rengetegen próbáltuk már ki valamilyen kezdetleges formáját programokon vagy applikációkon keresztül. Ha az egyszerű ember számára ezek már elérhetőek, vajon hol tarthat a fejlődés azokon a szinteken, ahol a fejlesztőzsenik dolgoznak? Az sem lehet véletlen, hogy Elon Musk nemrég azt mondta valahol, hogy lassítani kéne a mesterséges intelligencia fejlesztésén. Ijesztő ez az egész, ugyanakkor el sem tudom képzelni, hogy az emberiség ekkora baklövést kövessen el, mint ami érkezni látszik. Hiszen mindannyian azokon a filmeken szocializálódtunk, amelyekben ott a példa, hogy mi történhet, ha bármi képes lesz helyettünk gondolkodni és döntéseket hozni" - magyarázta a Borsnak az interjú utáni félelmeit és aggályait Hajdú Péter, aki azóta sem tudja elengedni ezeket a gondolatokat.