Kiosztották az Emmy-díjakat

Vágólapra másolva!
Vasárnap immár 59. alkalommal osztották ki az Emmy-díjakat: az estnek nem voltak kiemelkedő nyertesei, a díjak viszonylag arányosan oszlottak meg a jelölt produkciók között. 
Vágólapra másolva!

A legjobb drámai sorozat díját, a várakozásoknak megfelelően, a Maffiózók alkotógárdája vihette haza, mint ahogy a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv kategóriájából is ez a sorozat került ki győztesen. Ezt önmagában szép eredménynek tekinthetjük, ha azonban figyelembe vesszük, hogy egy rendkívül nagyhatású, mondhatni korszakalkotó sorozatról van szó, amely ráadásul 15 jelölést is kapott, sovány vigasznak tűnhet a három díj - ne felejtsük el, hogy a Maffiózók júniusban véget ért, így utoljára ez évben indulhatott az Emmyért.

A főszereplő James Gandolfinit a legjobb drámai színész díjától James Spader ütötte el, aki a Boston Legal-ban nyújtott alakításáért már két évvel ezelőtt is megkapta az elismerést. A Maffiózók másik sztárja, a legjobb drámai színésznők kategóriájában induló Edie Falco is üres kézzel mehetett haza: ebből a versenyből a Brothers & Sisters-ben domborító Sally Field került ki győztesen, maga mögé utasítva többek között a tavalyi nyertes Mariska Hargitayt és A főnök Kyra Sedgwickjét is.

A vígjátékok közül az Alec Baldwin nevével fémjelzett 30 Rock vitte el a pálmát. Nem nyert tehát az itthon Címlapsztori címmel vetített Ugly Betty - a főszerepet alakító America Ferrera ellenben hazavihette a díjat. Az ő párjának (vagyis a legjobb komikus színésznek) A hivatal atyját, Ricky Gervaist választották meg, ezúttal az Extras, vagyis a Futottak még című sorozatban nyújtott alakításáért.

A legjobb minisorozat díját a Broken Trail című produkció kapta, melynek főszereplője, Robert Duvall sem távozott üres kézzel. A kategória színésznői közül a Prime Suspect: The Final Act-ben játszó Helen Mirren került ki győztesen, akit már tavaly is jutalmaztak az Elizabeth I címszerepéért.

A legtöbb díjat - a szeptember 8-án átadott szakmai díjakat is beleszámolva, összesen hetet - a Tony Bennett: An American Classic című produkció kapta, míg a tévécsatornák versenyéből a 21 díjat elnyerő HBO került ki győztesen. A nyertesek teljes listája többek között itt olvasható.