Brit hőlégballonos kísérlet a Föld megkerüléséreKét brit mérnök február 17-én, szerdán hőlégballonnal felszállt a spanyolországi Almería város mellett, hogy kísérletet tegyen a Föld leszállás nélküli megkerülésére.

Colin Prescott és Andy Elson a vállalkozást pénzelő távközlési cég után Cable and Wireless névre keresztelt járművével közép-európai idő szerint 10 óra 45-kor indult el a Kanári-szigetek felé, majd a tervek szerint Algéria, Líbia, Egyiptom, a Perzsa-öböl, Észak-India, Japán és a Csendes-óceán, majd az Amerikai Egyesült Államok fölött halad el és mintegy húsz nap múlva a lehető legközelebb szeretne leszállni ahhoz az almeríai golfpályához, amelyről elindult.
A 48 esztendős Prescott az éjszakai ballonos repülés rekordere, a 45 esztendős Elson pedig az első ember, aki ilyen eszközzel átrepült a Mount Everest felett (1991-ben). Mindketten repülőgép-mérnökök.
Az 58 méter magas, 8,5 tonna önsúlyú Cable and Wireless ballonja 30 ezer köbméteres. A Föld körüli utak megkísérlésének céljára épített, jelenleg üzemelő hét ballon közül csak az amerikai Team ReMax 1 200 000 köbméteres ballonja nagyobb ennél.
A két angol mérnök abban reménykedik, hogy ballonjuk az Elson tervezte fűtőrendszer révén a legnehezebb időjárási körülmények közepette is folytatni tudja útját. A ballont nem gáz fűti, (amihez súlyos fémpalackok kellenek), hanem könnyű műanyagkannában szállítható repülőbenzin. A gondolát napelemek fűtik, a ballon anyaga nagy hőkapacitású, fémmel kombinált műanyag, amely éjjelre megőrzi a napsugarak nappal összegyűjtött melegét. (MTI)