A mozgó Doppler-radarral közelebb juthatunk a tornádók örvénylő felhőtölcséreihez

Aki látta a Twister című filmet, némi fogalmat alkothat magának a cikkben olvasható veszélyes kutatásokról.

A mozgó Doppler-radar.Az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány (National Science Foundation) két új, egymást kiegészítő kutatássorozatot támogat abból a célból, hogy a tudósok jobban megérthessék a tornádók keletkezését és "életfolyamatát". Az Egyesült Államok középső részén sűrűn alakulnak ki e félelmetes viharok, mivel a kontinens észak-dél irányú nyitottsága miatt gyakran összetalálkoznak a Kanada felől érkező hideg-, illetve a Mexikói-öböl felől érkező meleg légtömegek.
Az egyik projekt a "Doppler on Wheels" (DOW) nevet kapta. A kifejezés arra utal, hogy két Doppler időjárási radart egy-egy platós teherautóra szereltek fel. A meteorológusok már régóta használnak radarokat a különböző időjárási jelenségek tanulmányozásához. A műszer a vizsgált légköri területről visszaverődő radarhullámok tulajdonságainak vizsgálata alapján állapítja meg az adott légtömeg sűrűségét, illetve mozgási jellemzőit. Az adatok alapján viszonylag nagy részletességgel feltérképezhető a légtömeg szerkezete, illetve elkészíthető radarképe is.
A mozgó Doppler-radar fő előnye az, hogy a kutatók az eddigieknél több és jóval pontosabb adatot tudnak gyűjteni. A tornádók és hurrikánok ugyanis csak ritkán haladnak el egy-egy rögzített berendezés fölött, s mivel a viharokat irányítani nem lehet, ezért nincs más megoldás, mint a radarokat az útjukba helyezni. A technika fejlődésével a Doppler-radar alkalmassá vált arra, hogy egy teherautó platójára rögzítve is lehessen használni.
A két szerkezet minden eddiginél közelebb jutott néhány tornádó tölcséréhez, köztük a múlt havi, Oklahoma államban (USA) pusztító viharokéhoz. E kutatások igen nagy merészséget igényelnek: az egyik vihartölcsér például mindössze néhány száz méterrel haladt el a mérések helyszíne mellett. A programot vezető kutatók elvárásai beigazolódtak: a radarok alkalmasak arra, hogy részletes információt szolgáltassanak a forgószél közelében lévő szél 3 dimenziós szerkezetéről és a csapadékeloszlásról. A műszerek nagy mennyiségű adatot gyűjtöttek az imént említett tornádó keletkezéséről.
A másik projekt radarrendszere szintén mozgatható, de magasabb frekvenciákon sugároz. Emiatt nem tud olyan nagy területről információt szerezni, mint a DOW, adatai viszont sokkal pontosabbak (kb. 10 méteres felbontású képek készítésére alkalmas). A legutóbbi akció alatt a megfigyelési pont rendkívül közel volt a forgószélhez, így eddig példa nélkül álló adathalmazt gyűjtöttek ott, ahol a tölcsér a földet érinti. A tudósok úgy gondolják, hogy a légáramlásnak ez a szintje hordozza a választ a forgószél keletkezésével és életével kapcsolatban feltett fő kérdésekre.
"Május 3-án - meséli az egyik »viharvadász« - az első napon, amikor az új rendszerrel kint voltam, arról a tornádóról gyűjtöttünk adatokat, mely egy órával később elérte Oklahoma Cityt, szörnyű pusztítást hagyva maga után. A »szörny-vihar« eleinte több tölcsérből állt, melyek percek alatt egy óriási tornádóvá egyesültek. A szél iszonyatos ereje alig egymérföldnyire tőlünk egy házat fordított ki alapjaiból."
A kutatók reménykednek abban, hogy az utóbbi hetekben megszerzett adatokat össze tudják majd hasonlítani más adatokkal, s hamarosan sokkal pontosabb képet alkothatunk a tornádók belsejében lejátszódó folyamatokról.

Ajánló:

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb tornádójának (Oklahoma) radarképei. Képek és radarképek tornádókról.