Gigantikus ciklon a Marson

A Marson örvénylő hatalmas légköri képződmény szinte minden tekintetben hasonló a földi ciklonokhoz.

A Mars északi jégsapkája és a hatalmas ciklon.A Hubble-űrtávcső (Hubble Space Telescope, HST) hatalmas méretű ciklont kapott lencsevégre a vörös bolygó északi jégsapkája mellett. Átmérője kb. 1500-1800 km, a közepén pedig egy 300 km széles felhőmentes terület található (a ciklon "szeme"). Az óramutató járásával ellentétesen örvénylő légköri képződmény vízjégfelhő-sávok spiráljaiból áll, akárcsak a földi ciklonok. A Marson ez viszonylag ritka jelenség, mivel ott inkább a nagy porviharok jellemzőek. Belsejében alacsony légnyomás és felszálló légmozgások jellemzőek, ami felhőképződéshez vezet. Gyakorlatilag semmi különbség nincs tehát egy földi ciklonhoz képest. A képen a ciklon mellett jól megfigyelhető az északi jégsapka állandó, vízjégből álló része is.
A Marsot kutató űrszondák (Mariner 9, Viking 1 és 2, Mars Global Surveyor) eredményei alapján tudjuk, hogy a jégsapkák visszahúzódásakor nagy légnyomás-különbségű térségek alakulnak ki a szén-dioxid intenzív szublimációja miatt (szublimációnak nevezzük a szilárd halmazállapotból gázneműbe történő fázisátmenetet). A jégsapkából kikerülő szén-dioxid ugyanis megnöveli a légkör sűrűségét. Az eltérő sűrűségű és hőmérsékletű légtömegek határfelületén a levegő hullámzása indul meg (instabil frontrendszer), ami fokozatosan örvénylő légköri szerkezetek kialakulásához vezethet (a Föld sarkkörei mentén is így alakulnak ki a mérsékelt övezeti ciklonok). Az aktuális vihar a Mars északi féltekéje nyarának közepén fejlődött ki, amikorra már a szezonális szén-dioxid jég teljesen elszublimált (kb. 20 évvel ezelőtt a Viking-küldetések során is megörökítettek egy hasonló, bár kisebb ciklont, szintén a nyár közepén.)
A vihart a széles látószögű bolygófényképező kamerával (Wide Field Planetary Camera 2) fényképezték le. Az első fotók április 27-én készültek. Néhány óra alatt is jól megfigyelhető volt a vihar keletre sodródása és gyengülése (az ilyen ciklonok a Földön és a Marson is - a tengelyforgás miatt - kelet felé sodródnak, miközben egyre alacsonyabb szélességekre ereszkednek). Mivel a következő napokban készített felvételeken már nem akadtak a nyomára, valószínűleg ez is olyan rövid életű képződmény lehetett, amilyet a Viking figyelt meg annak idején.

Ajánló:

Még feliratkozhat a Mars 2001 Lander fedélzetén elhelyezendő CD-re, amiről oklevelet is kap a NASA-tól. A NASA Mars-oldalai. A Mars felfedezésével kapcsolatos összes információ itt érhető el. Egy lezárult küldetés, amely az új technológiák sikeres kipróbálása mellett tudományos szempontból is hasznosnak bizonyult. A küldetés részletes leírása magyar nyelven. A jelenleg is térképező űrszonda új fejezetet nyitott a marskutatásban. Soha nem látott képek a vörös bolygó felszínéről. A küldetés részletes leírása magyar nyelven.