Bormann maradványait a Keleti-tengerbe süllyesztették

Német államköltségen a Keleti-tengerbe süllyesztették Martin Bormann csontvázának maradványait - írja a Der Spiegel című hírmagazin legújabb számában.

Martin Bormann.Korábban a majna-frankfurti főügyészség névtelenül elhamvasztatta a náci párt "birodalmi irodavezetőjének", Hitler titkárának csontjait. A hamvasztás és az augusztus 16-i tengeri temetés költségei 5600 német márkába kerültek. A csontok most a Kieli-öbölben, német felségterületen kívül hevernek. A majna-frankfurti főállamügyészség vezető nyomozója, Hildegard Becker-Touissaint asszony a titkos akciót így indokolta: Mindenképpen el akartuk kerülni, hogy valahol emlékhely létesüljön. A nürnbergi perben Bormannt, a "Führer jobbkezét" távollétében halálra ítélték. Bormann rokonsága lemondott arról, hogy a temetésről maga gondoskodjon. A német hatóságok már biztosak abban, hogy Bormann megmérgezte magát.
A múlt év májusában a csontok DNS-elemzésével tudósok megállapították, hogy az 1972-ben egy berlini építkezés területén talált csontvázrészek valamikor Bormann testrészei voltak. Ez minden olyan korábbi híresztelést megcáfolt, amely szerint Bormann Dél-Amerikába, Argentínába vagy Oroszországba menekült. Az "argentin változatot" Simon Wiesenthal "nácivadász" már 1996-ban megcáfolta, az oroszországit pedig még korábban, 1994-ben hivatalosan visszautasította az orosz kémelhárítás. A Bild című német lap ugyanis olyan hírt közölt, hogy értesülései szerint Bormann Moszkva ügynöke volt.

(MTI)

Ajánló:

Életrajzi összefoglaló angol nyelven.