Szenzációs előember-lelet - New Yorkban!

100 ezertől 1 millió évig terjedhet annak az előember koponyának a kora, amely New York egyik régiségboltjából került elő. A csontok egykori tulajdonosa egy 20 éves Homo erectus férfi lehetett, aki fajtársaival együtt fontos állomást jelenthet az emberi evolúcióban.

A koponya rekonstrukciója.A Colombus Avenue egyik legérdekesebb színfoltja a Maxilla and Mandible Ltd. (talán Felső- és Alsó Állkapocs Ltd-nek fordíthatnánk) tulajdonában lévő régiségbolt, ahol a feltűzött trópusi pillangóktól a dinoszaurusz fogakig mindenféle természeti ritkaság kapható. Nemrég azonban egy valóban nem mindennapi darab került az üzlet tulajdonába: egy igazi Homo erectus koponya. Az előembereknek is nevezett Homo erectusok a Homo sapiens előtti utolsó lépcsőfokot jelentették az emberré válás folyamatában. A koponya egy olyan 20 éves férfié lehetett, aki a 100 ezer és 1 millió évvel ezelőtti időszakban sétált bolygónk felszínén.

Hol élt a koponya egykori tulajdonosa? Hogyan kerül egy minimum 100 ezer éves emberi lelet Amerikába, amikor az indiánok ősei csak kb. 10 ezer ével ezelőtt keltek át az Ázsia és Alaszka között lévő Bering-szoros területén? A válasz legalább annyira izgalmas, mint maga a lelet.

Dr. Eric Delson antropológus.Az üzlet tulajdonosa, Henry Galiano még márciusban vásárolta a koponyát egy titokzatos eladótól, aki egy régiséggyűjtő képviselőjének vallotta magát. Az eladásra kínált áruk között ásványok, kőzetek, törzsi dísztárgyak voltak, s egy iszappal borított emberi koponya. Galiano megvette az egész kollekciót. Miután megtisztította a csontokat, rádöbbent, hogy nem hétköznapi lelettel van dolga. Értesítette a közelben lévő American Museum of Natural History (Amerikai Természettörténeti Múzeum) egyik munkatársát, Dr. Eric Delson antropológust.

A tudományos vizsgálatok igazi szenzációkat hoztak. Kiderült, hogy a koponya azonos az 1997-ben Java szigetén (Indonézia) talált lelettel, amely röviddel felbukkanása után titokzatos módon eltűnt, mindössze a felfedező rövid beszámolóját hagyva maga után. Igen nagy szerencse, hogy újra előkerült, mivel még soha nem találtak ehhez fogható Homo erectus koponyát.

Az eredeti koponya, az állkapcsokkal kiegészítve.


Bár térfogata hasonló fajtársaiéhoz, feltűnően magas homloka már a Homo sapiens fejformáját idézi. Még nagyobb meglepetés, hogy a koponya belső felszínén végre egyértelmű bizonyítékot találunk a széles körben elfogadott nézetre, miszerint a Homo erectusok egyes csoportjai fejlett beszédképességgel rendelkeztek. A belső koponyafelszín ugyanis aszimmetrikus felépítést mutat. Miután egy öntőforma segítségével mintát vettek az egykori agy formájáról, kiderült, hogy feltűnő kidudorodás tapasztalható a mai ember beszédközpontjának területén, az ún. Broca-areánál.

Nagy kérdések

Évek óta folyik a vita azon, hogy a Homo erectusok legfejlettebb képviselői valóban a modern ember (Homo sapiens) ősei voltak-e. Azt sem tudjuk biztosan, hogy a modern ember Afrikában fejlődött-e ki. Lehetséges ugyanis, hogy az ősök már korábban elhagyták az emberiség bölcsőjét, s időben párhuzamosan fejlődtek tovább a világ különböző helyein. Az újrafelfedezett koponyának köszönhetően nem kizárt, hogy végre megtaláltuk a Homo erectus és Homo sapiens közötti átmeneti alakot, bár a tudósok figyelmeztetnek rá: lehetséges, hogy ez csak egy különösen fejlett egyed, s nem biztos, hogy jól reprezentálja fajtársait. Az is megeshet, hogy Indonéziában valóban élt egy igen fejlett Homo erectus csoport, amelyből azonban nem fejlődtek ki modernebb emberfélék. A nagy kérdések tehát egyelőre nyitottak maradtak.

A koponya már visszakerült Indonéziába. A régiségüzlet tulajdonosa egy percig sem habozott azon, hogy a tudományos érdekek miatt megváljon-e becses kincsétől. E nemes hozzáállást még jobban tudjuk értékelni, ha tudjuk, hogy a koponya piaci áron kb. fél millió dollárt ért. A titokzatos eladó és még titokzatosabb megbízója valószínűleg soha nem olvasott antropológiai írásokat - így nem is tudhatta, mit árul tulajdonképpen.

S. T.

Ajánló:

Emberfélék koponyái - multimédia bemutató. Plug-in szükséges (az oldalról letölthető). Az emberi evolúció - virtuális múzeumlátogatás a Smithsonian Intézetben. Egy nagyon szép és gazdag anyag. Az Australopithecusoktól Cro-Magnonig Szenzációs 3D-s galéria az ember evolúciójának bizonyítékairól. A modern ember eredete - Lucytől a Homo sapiensig.

Korábban: