A tornádók rövid természetrajza

1915-ben egy tornádó kacsák százait ragadta fel, és szórta le mintegy 38 kilométeres távolságban. 1953-ban nagy átázott matracok hullottak az égből, melyeket egy tornádó ragadott el onnan 75 kilométerre.

A tornádó a spanyol eredetű "tronada" szóból származik, melynek jelentése viharfelhő. Tudományos definíciója: olyan hevesen örvénylő légoszlop, amely a felszínnel kapcsolatban van, és viharfelhőben végződik. A viharfelhő léte - az esetek döntő többségében - tehát az első lépése a tornádók kialakulásának.

A tornádók "élete"

Az első fázis az örvénylő fázis. Ez tulajdonképpen a tornádó születése a felfelé mozgó levegőből (amelyből maga a viharfelhő is kialakul). Ekkor jön létre jellemző tölcsér formája is. A következő fázisban az örvény eléri a földet. Ezután gyorsan következik az érett fázis. Ez a képződmény legpusztítóbb időszaka. A törmelék, amelyet a földről szívott fel a vákuum, sötétre színezi a tölcsér alsó részét. Az összeesés fázisában a tornádó gyorsan gyengül és kerülete is egyre kisebb lesz. Végül a hanyatló szakaszban az energiáját pazarló módon felélő szörnyeteg gyorsan gyengül, és eltűnik.

A szélsebesség a tornádókban ritkán haladja meg a 250 mérföld/órát, azaz a kb. 400 km/órát. Méretüket tekintve viszonylag aprók, hiszen egy átlagos tornádó 400-500 méter széles. Általában 6-8 km-en át érintkeznek a felszínnel, és mindössze néhány percig "élnek". Az olyanok, amelyek szélesebbek másfél kilométernél és órákon át élnek, nagyon ritkák.

Mennyi ideig "él" egy tornádó?
Egy tornádó átlagosan 2-3 percig létezik. Ez idő alatt futja be azt a több fázisból álló életutat, amely fent olvasható. A leghosszabb tornádónyom 219 mérföldes. Ezt a nyomot a Tri-State tornádó hagyta maga után.

Milyen gyorsan mozog egy tornádó?
Egy átlagos tornádó 50-60 km/órás sebességgel halad, de minden évben megfigyelnek olyanokat is, amelyek szinte egy helyben állnak, vagy éppen 90-100 km/h sebességgel robognak.

Mekkora a tornádók átmérője?
A méret igen változatos lehet. Akadnak mindössze 1 méteresek, de előfordulnak közöttük 3 kilométeresek is. Átlagos méretük 400-600 méter között van. A nagyobbak többnyire kevésbé erős szeleket produkálnak.

Milyen erős szelek képesek elmozdítani egy lakókocsit?
A könnyebbeket már egy 100 km/órás (F0 kategória), a nehezebbeket 120 km/órás szél (F2 a skálán) emeli meg.

Hogyan forog a tornádó?
A forgás iránya ugyanolyan, mint a ciklonoknál. Az északi féltekén az óramutató járásával ellenkezően forognak. Ritkán az örvény viselkedhet rendellenesen is. Kb. 100 tölcsérből 1 az óramutató járásával megegyezően forog.

Mi a legnehezebb tárgy, amit a tölcsér felemelhet?
Az egyik tornádó egy 15 tonnás gépezetet mozdított el. Hogy ez felemelést vagy elcsúszást jelentett-e, azt nem lehet tudni. Akárhogy is, szép teljesítmény! Egy közepes erejű tornádónak nem okoz nehézséget a levegőbe emelni 500-800 kg-os tárgyakat.Mi a víztölcsér? A víztölcsér is tornádó. Gyakorlatilag ugyanolyan módon jön létre, hasonló élettartamú és jellegű. Ebben az esetben azonban a tölcsér "tiszta" marad, mivel az örvény csak vizet szív fel a felszínről. A víztölcséreket nem számolják bele abba a mintegy kb. 1000 tornádóba, amely évente kialakul az USA-ban.

Tornádó-e a portölcsér?
A portölcsér soha nem lesz tornádó. Ez a jelenség mindig tiszta égbolt esetén jön létre, amikor a nap erősen felmelegíti a felszínt. A felhők hiánya tehát jelentős eltérés a tornádók kialakulásához képest. A portölcsérek létrejöttéhez verőfényes napsütésre, gyenge légmozgásra van szükség. Ez lehetővé teszi, hogy a földfelszín felett kialakuljon egy nagyon vékony, forró réteg. Amikor ez hirtelen felfelé kezd mozogni, a légnyomás csökken, és a közelből odaáramló levegő spirális forgásba kezd.

Mit és hogyan emelhet-e a levegőbe a tornádó?
Az élőlényeket és tárgyakat a tornádó leginkább oldalirányban hajítja el. Az, hogy az örvény igazán magasba szívja a tárgyakat, elég ritka jelenség, bár vannak olyan felvételek, ahol ez is jól megfigyelhető. Az állatokkal hasonló a helyzet. Leggyakrabban kifelé, a földhöz közel repíti őket a szél, 40-600 méteres távolságra. Néha olyan esetekről is hallani, hogy halak, szalamandrák, békák hullottak az égből. Ilyen úgy fordulhat elő, hogy a tornádó víz felett halad el, és onnan felszippantja az élőlények egy részét.

Milyen messzire juthatnak élőlények és tárgyak ilyen módon?
Egy közel fél kilogrammos tárgy maximum esetben 160 kilométerre juthat el a tornádó segítségével. 1915-ben egy tornádó kacsák százait ragadta fel, és szórta le mintegy 38 kilométeres távolságban. 1953-ban nagy átázott matracok hullottak az égből, melyeket egy tornádó ragadott el onnan 75 kilométerre.

Mi az a több tölcséres tornádó?
Az ilyen képződményekben egy kisebb tölcsér figyelhető meg egy nagyobb örvényben: tulajdonképpen tornádó a tornádóban. Ilyenkor mind a nagy, mind a kicsi örvény nagyon nagy pusztítást végezhet.

Milyen nyomot hagy a tornádó a földön?
Amerre az örvény elhaladt, jellemző spirális rajzolat látszik, főleg mezőgazdasági területeken, tengerpartokon. Néha a spirális barázdák mélysége eléri az 50-100 cm-t is.Békési Zsolt

Ajánló:

Tornádókkal kapcsolatos információk minden mennyiségben, továbbá gazdag linkgyűjtemény a téma legjobb oldalaihoz. A NOAA híres környezeti kutatóbázisa, amely a viharos időjárási jelenségek minden vonatkozásával foglalkozik. Benne beszámoló az 1996. június 21-i Somogy megyei tornádókról. Nagyszerű képek 1999-es amerikai tornádókról.