Az arzén és a régi festmények

A XVII. századi németalföldi mesterek által használt világossárga festék (orpiment) nem egyszerűen csak halványul. A híres csendéletekből akár patkánymérget is készíthetünk - állítják amszterdami kutatók, akiktől az Amszterdami Városi Múzeum kurátora azt kérte, hogy állapítsák meg, miért tűnik el olyan drámai mértékben az orpiment színe.

Az orpiment arzén és kéntartalmú festék (As2S3). A kutatók kísérleti körülmények között megállapították, hogy fény hatására a festékben eredetileg vegyületben lévő kén elemi kénné, kén-hidrogénné és kén-dioxiddá, míg az arzén arzén-trioxiddá alakul át. A kén-dioxid különösen káros, ugyanis a festéket hordozó lenolajban levő kémiai kötéseket károsítja. Emiatt a festmények töredezni és porladni kezdenek, ezzel egyidejűleg azonban a pigment színe is megváltozik. Az arzén-trioxid ugyanis fehér színű vegyület, ráadásul erősen mérgező, patkányméregként közismert.

Régebben úgy tartották, hogy a fény az idő előrehaladtával elsősorban a szerves alapú festékeket roncsolja. Ezzel a vizsgálattal azonban fény derült arra, hogy az ilyen típusú elszíneződéseket szervetlen alapú festékek bomlása is előidézheti. (New Scientist)

(ÉT)

Ajánló:

Az orpiment ásványtani tulajdonságai.