A távcsövek királyának újabb javítása

Sikeresen leszállt a Discovery

Nyolcnapos űrutazás után sikeresen leszállt a Discovery űrrepülőgép a floridai Kennedy űrrepülőtéren, közép-európai idő szerint kedden 01 óra 01 perckor. A Hubble űrteleszkóp megjavítását végző hét űrhajós az első tervezett leszállási időpontnál két órával később ért földet a térségben uralkodó szélvihar miatt.

Discovery: teljes siker! - egy mozgékonyabb és okosabb űrtávcső maradt odafent

Az elmúlt napokban a Discovery űrrepülőgép legénysége sikeresen elvégezte a Hubble-űrtávcső javítását. Képes összefoglalónkban bemutatjuk a munka fontosabb mozzanatait. A Discovery ma este tér vissza a Földre.

"Houston, van egy szép kapásunk" - a Discovery befogta az űrtávcsövet

A Discovery legénysége december 22-én befogta a Hubble-űrtávcsövet. A manőver teljesen simán zajlott, így hamarosan megkezdődhet a javítás.


Végre elindult a Discovery - a 3. javítás feladatai

Sokszori halasztás után közép-európai idő szerint hétfőn (december 20-án) 1 óra 50 perckor sikeresen fellőtték a Discovery űrrepülőgépet, így még 1999-ben megtörténik a Hubble-űrtávcső első javítása.


A Hubble-űrtávcső és legfontosabb eredményei

A Hubble-űrtávcső szenzációs képek ezreivel kápráztatja el a csillagászokat és a laikusokat egyaránt. Bátran kijelenthetjük, hogy hatalmas áttörést hozott a csillagászatban.


A jövő - Új Generációs Űrtávcső

Az NGST a NASA űrprogramjának egyik sarokköve, a jövő évezred elejének egyik legnagyobb vállalkozása. Nem lesz könnyű túlszárnyalnia a HST teljesítményét.


Hat gyöngyszem a Hubble-űrtávcsőtől

Összeütköző galaxisok, szupertömegű fekete lyukak, bizarr csillagközi ködök: hat csodálatos felvétel, hat magyar nyelvű leírás a Supernova honlapról.