A NASA Terra nevű űrszondája elfoglalta végső pályáját és megkezdte az első adatok és képek letöltését a Földre.

A szonda már február 23-án ráállt a 705 km-es magasságú pályára, de csak március 10-én jelentették be a sikeres manővert. Az elővigyázatosság nem volt véletlen, ugyanis az eredeti tervek szerint ennek már január végén meg kellett volna történnie. Műszaki problémák miatt azonban átmenetileg megszakították a pályamódosító manővereket, s csak később, több kisebb lépésben folytatták.

A végleges pálya elérése után a repülésirányítók megkezdték a műszeres adatgyűjtést, s elkészítették az első képeket. A jelenlegi adatok szerint minden berendezés kitűnően működik, s a szonda készen áll arra, hogy megkezdje tudományos munkáját. Ez április közepén várható, s ezután havonta hat terabyte-nyi adatot közvetít majd a Földre.Egy gyönyörű kép a Mississippi-deltáról - a Terra első felvételeinek egyike

A Terra a Földi Megfigyelő Rendszer (Earth Observing System, EOS) elnevezésű hálózat része. Az EOS keretében a NASA olyan műholdakat állít pályára, amelyek folyamatosan figyelemmel kísérik a geoszférák (levegő-, víz- és talajburok) állapotváltozásait és kölcsönhatásait, illetve az ezekre gyakorolt emberi hatásokat. Részletek korábbi cikkünkben.

S. T.

Ajánló:

Képek, videók, animációk, információk a projektről és a műszerekről.

Korábban:

Közép-európai idő szerint december 18-án 19 órakor fellőtték a Terra nevű műholdat a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról. Az 1,3 milliárd dolláros szerkezet segítségével a tudósok napi rutinnal követhetik a földi szférák állapotváltozásait és kölcsönhatásait.