Amikor a régészek elvezették a talajvizet a Gízai-fennsík alól mintegy 30 méteres mélységben, a Szfinx és Khephrén fáraó piramisa között egy föld alatti alagútrendszerben egy sírkamrát találtak, amelyet Ozirisznek, az alvilág urának szenteltek.

A sírkamrából egy gránitszarkofág került napvilágra. Zahi Hawass, a Gízai-fennsík régészeti főfelügyelője elmondta, az újbirodalmi szarkofág Kr. e. 500-ban készült.
A piramis és a Szfinx közötti alagútrendszerből különböző termek ágaznak le, amelyekben gránitkoporsók vannak. A háromszintes alagút legalsó szintjének utolsó termében találták meg Ozirisz házát. Az istenség - jelképes gránitszarkofágjában - mintegy ellenőrizte a föld alatt futó alagutat és a halotti kamrákban nyugvó halottakat.

A sírkamrát négy oszlop tartja. A szarkofágra a ház jelentésű hieroglifát faragták. Zahi Hawass elmondta, hogy a Gízai-fennsíkot régen "Ozirisz háza, Rastav urá"nak nevezték. Rastav feltehetően az az alagútrendszer volt, amelyet most fedeztek fel. Régóta emlegetik, hogy a Szfinx és a piramisok között alagútrendszer van, de csak most találtak rá, amikor a vizet elvezették, és egy fiatal arab fiút beküldtek a feltáruló alagútba.

A munkálatok során 3000 éves csontok és edények kerültek elő. Hawass szerint a sírkamrákat feltehetően nem bolygatták, hiszen a víztől a fosztogatók sem tudtak hozzáférni a halottakhoz. "A feltárás azonban a régészeknek sem lesz könnyű" - állapította meg.

(Élet és Tudomány)

Ajánló:

Dr. Zahi Hawass, a vezető egyiptomi egyiptológus hivatalos honlapja.

Korábban:

Francia régészek egy 4000 éves királynői piramis maradványait fedezték fel Kairó mellett.