Holland kutatók egy a világot bejáró kiállítás kapcsán jutottak arra a következtetésre, hogy Tutankhamon hasonló betegségben szenvedett, mint elődje - talán apja vagy testvére - Ehnaton fáraó.

Tutankhamon, aki tizennyolc éves sem volt, amikor elhunyt, mindössze arról nevezetes, hogy az ő sírja maradt fenn máig viszonylag érintetlenül. A sírban hatalmas mennyiségű halotti mellékletre bukkant még a század elején a két feltáró, Howard Carter és Lord Carnavon. A sírmellékletek közül idén a Tut király mellé temetett mintegy négyszáz darab ruhaneműt állították ki Egyiptomban, majd Amerikában. A kiállítást nemrég Hollandiába vitték. Ott a leideni egyetem egyiptológusai gondosan megvizsgálták a ruhák szabását, s megállapították, hogy az ifjú királynak abnormálisan vastag csípője volt - akárcsak Ehnatonnak.

Ehnaton betegségéről az általa bevezetett reformoknak köszönhetően tudunk. A reformátor fáraó ugyanis több újítása között azt is elrendelte, hogy a fáraókat - így saját magát is, ne idealizált istenként ábrázolják, hanem realisztikusan, a valósághoz hűen. Szobraiból és a róla készült falképekről pedig pontosan megállapítható, hogy kifejezetten nőies testalkata volt. Feje keskeny és hosszú, ajkai duzzadtak, dereka vékony, csípője azonban annál vastagabb volt. Tut király ruhatára ugyanezt az alkatot tükrözi. Mellkasa 79 centiméter, derékbősége 74 centiméter, csípőbősége 109 centiméter volt. Gillian Vogelsang Eastwood szerint azonban az is lehetséges, hogy a hasonló betegséget valamilyen környezeti ártalom és nem örökletesség okozta.

Annyi bizonyos, hogy a múmia eddigi csontvizsgálatai nem mutattak ki betegséget. A koponya hátsó részén lévő elváltozásból eddig arra következtettek, hogy talán a fejére mért ütéstől halt meg. Tény azonban, hogy Tut király múmiája olyan rossz állapotban maradt meg, hogy ezek a vizsgálatok nem mutatnak pontos képet. A rejtélyt DNS-vizsgálat oldhatja meg.

Zahi Hawass, gízai Régészeti Felügyelő ugyanakkor bejelentette, nem ért egyet a holland kutatók állításaival. Szerinte Tut király hatalmi versengés következtében halt meg. Ehnaton halála után ugyanis két fiát, Tutot és Szemenkharét használták fel a politikai csoportok a hatalom megszerzésére. Ebben a küzdelemben Nefertiti, Ehnaton felesége megölette Szemenkharét, hogy Tuton keresztül megszerezze a hatalmat. Ellenfelei azonban Tutot is meggyilkolták. Hawass szerint, ha örökölt is betegséget Ehnatontól Tut, tizennyolc évesen nem halt volna bele.

(Élet és Tudomány)

Ajánló:

Angol nyelvű sajtóanyag látványos diasorozattal az ABC News oldalain.Az uralkodó angol nyelvű bemutatása, sok képpel.

Korábban:

2000. augusztus 10. Három 4500 éves piramist nyitnak meg Gízában a nagyközönség előtt. A nyughelyeket még a harmincas években tárták fel, de most először mutatják be őket.