Megtalálták I. Ramszeszt?

Több mint háromezer évvel azután, hogy I. Ramszesz múmiáját titokban elszállították sírjából, a tudósok úgy vélik, megtalálták a fáraó tetemét.A múmia a kanadai Niagara vízesés közelében lévő városka, Daredevil magánmúzeumában feküdt az utóbbi 140 évben, anélkül, hogy tulajdonosai tudták volna, kinek a tetemét őrzik. A múzeum alapítójának a fia, Sydney Barnett ezredes 1861-ben öt múmiát vásárolt egy bizonyos James Douglas nevű kalandortól, aki azokat állítólag 1860-ban Thébában vásárolta. Azt azonban nem tudta megmondani, kiknek a tetemeit hozta magával az Újvilágba.

Miután amerikai egyiptológusok - az írott források átvizsgálása után - úgy vélték, hogy az egyik múmia I. Ramszesz teteme lehet, az atlantai Michael C. Carlos Múzeum megvásárolta a kanadai múzeumtól a tetemet, s a tudományos vizsgálatnak így már semmi sem állt az útjában.

Az egyiptológusok most I. Ramszesz fiának, I. Széthinek és Ramszesz unokájának, II. Ramszesznek a DNS mintáival vetik össze a múmia DNS-lenyomatait. A mintegy 155 centiméter magas tetemet az atlantai Michael C. Carlos Múzeumban vizsgálják meg.

A fáraó múmiáját több más nagy uralkodóéval együtt még az ókorban titkos helyre vitték az egyiptomi papok, hogy legalább a tetemeket megóvják a fosztogatóktól. A múlt században azonban ezt a gyűjtőhelyet is felfedezték az újkori fosztogatók. A most vizsgált múmiát kiemelték eredeti szarkofágjából, sőt bandázsának egy részét is eltávolították. A tetem egyszerű papírdobozban feküdt. Feje hátrabillent, karjait elől a mellkasán keresztbe fonták. Ezt a pózt a mumifikálást végző papok szinte kizárólag királyok tetemei esetében alkalmazták. A tetem oldalán látható bemetszés, amelyen át belső szerveit eltávolították, szintén királyi tetemek mumifikálási módjára emlékeztet - nyilatkozta Betsy Teasley Trope, az atlantai múzeum ókori gyűjteményének vezetője.

(Élet és Tudomány)