Az újonnan felfedezett leletek azt bizonyítják, hogy a hatalmas növényevő Sauropodák viszonylag korán, már a triász időszakban megjelentek és elterjedtek a Földön.

Az Isanosaurus attavipachi névre keresztelt maradványokat 1998-ban találták Thaiföld ÉK-i részén, Chaiyaphum tartományban. A leleteket egy vadász fedezte fel, miközben éjszakai repülő mókus nyomait követve megpillantotta a holdfényben megcsillanó csontokat, amelyeknek csak a vége látszott ki a földből. A szóban forgó dinoszaurusz viszonylag fiatalon pusztult el, és temetődött be a triász időszak legvégén lerakódott üledékekbe. A francia és thaiföldi paleontológusokból álló kutatócsoport most közölte kutatási eredményeit a Nature című tudományos hetilapban.

A tudományos vizsgálat kiderítette, hogy ez az eddig ismert legkorábbi Sauropoda. Ebbe a csoportba hatalmas növényevő dinoszauruszok tartoznak, melyeknek a fej és a farok része erősen elvékonyodik, míg a testük középső része nagyon kivastagszik. Ide sorolják például minden idők egyik legnagyobb állatát, a Supersaurus-t, melynek hossza meghaladta a 40 métert.Az újonnan felfedezett állat a mérete alapján jelentéktelen figurának látszik a néhány millió évvel később kifejlődött Supersaurus-hoz képest. Az előkerült 14 csont alapján a kutatók meg tudták becsülni az állat méreteit. A paleontológusok szerint a fiatal egyed 6 méter hosszú lehetett, míg a felnőtt példányok ennek a kétszeresére nőhettek.

Az új leletek azt bizonyítják, hogy ez a dinoszaurusz csoport már a triász időszakban is előfordult a bolygónkon. Ez az időszak megelőzi a jura és a kréta időszakokat, amelyekből az összes eddigi Sauropoda lelet származott. A triász időszaki rétegekből eddig csak titokzatos lábnyomokat ismertek, amelyek már előre sejtették, hogy előbb-utóbb a csontmaradványok is elő fognak kerülni. Más bizonyítékokhoz hasonlóan ez a lelet is alátámasztja, hogy a dinoszauruszok már a triász időszakban nagy területeken terjedtek el a Földön. Ezt elősegítette az a tény, hogy akkoriban az összes szárazföld egyetlen hatalmas szuperkontinens, a Pangea része volt.

Dulai Alfréd

Ajánló:

Színes angol nyelvű oldal, sok információval és linkkel. Az ABC News aktuális cikke angol nyelven, a felfedezők képével.

Korábban:

Egy új lelet jó 8 méternyit ver rá az eddigi legnagyobb dél-amerikai sauropodára, az Argentinosaurus huinculensisre, amelyet sokáig a legnagyobb dinoszauruszként tartottak számon.