Eddig is tudtuk, hogy klaviatúránk nagy mennyiségben tartalmaz port, ételmaradékokat és egyéb "finomságot". Egy angol felmérés alapján most pontosabb képet kaphatunk e különleges szeméttelep jellemzőiről.

Az America Online (AOL) brit részlege kutatóinak felmérése szerint havonta átlagosan 2 grammal nő a billentyűzetünkben lévő kosz mennyisége. Ennek fő oka természetesen a munka közben végzett különféle étkezésekben keresendő.

Az AOL az egy hónap során felhalmozódó port, piszkot és szerves törmeléket gyűjtötte össze a klaviatúrákból egy átlagos londoni hivatalban. A mintákat aztán elemzésnek vetették alá, hogy megállapítsák összetételüket.

A szemét nagy részét - 56%-át - a számítógép előtt elcsipegetett csokoládék és kekszek morzsái tették ki. A maradék 44% zöme is különféle ételekhez kapcsolható, de itt már a döglött rovaroktól a lerágott körmökig, bőrig és kihullott hajig minden előfordult. Néhány példa: zabpehely 15%, főtt étel 15%, zöldségdarabok 4%, köröm 1%, haj 1%, rovarok 1%, műanyag 1%.

Mit tehetünk az ilyen felhalmozódás ellen? Az egyik "hivatalos" tanács szerint akkor járunk a legjobban, ha időnként megragadjuk, felfordítjuk, és jó erősen megrázzuk billentyűzetünket. A finomabb lelkek a porszívózást is választhatják...