A régészek szerint az a fiatal nő, akit jó néhány évszázaddal ezelőtt, a római kori Londonban hamvasztottak és temettek el, az elsőként azonosított gladiátor lehet a "gyengébb" nemből.

A 20-as éveiben elhunyt nőt egy a medencecsontjáról levált darab segítségével azonosították. Sírjára egy fallal körülvett római kori temetőben találtak, mely a Temze déli partján, a mai Southwark területén fekszik. A temetési szertartás és az azt követő lakoma kétségkívül nagyon pazar volt, hisz datolyát, mandulát, fügét és galambot fogyasztottak az egybegyűltek, füstölőnek pedig a Mediterráneumból importált tobozt használtak.

A sírból előkerült tárgyak alapján valószínűsítik, hogy valóban gladiátorról lehet szó, vagy legalábbis olyasvalakiről, akit szoros szálak fűztek a harcosokhoz. Az egyik elföldelt tálat ugyanis egy elesett gladiátor képe díszíti, és a többi edényen is velük kapcsolatos szimbólumok találhatók - nyilatkozta Hedley Swain, a London Múzeum ókori részlegének vezetője.

Három gyertyatartó is előkerült, amelyeken az egyiptomi Anubis isten arcképei láthatók. Ez a sakálfejű istenség a római Merkúrral hozható összefüggésbe, aminek kapcsán Swain megjegyezte, hogy az amfiteátrumokból Merkúrnak öltözött rabszolgák vitték ki a holttesteket.

Régóta köztudott, hogy nők is harcoltak gladiátorokként. Pompejiben például van egy felirat, melyet egy arénában harcoló nőnek és a Kr. u. 193-tól 211-ig uralkodó Septimius Severus császárnak ajánlottak. Eddig azonban még sehol a világon nem találtak gladiátornő sírjára.

P. P.

Ajánló:

Angol nyelvű sajtóanyag az ABC News honlapján. Üdvözöljük a Collegium Gladiatorium kulturális hagyományőrző egyesület és a Ludus Magnus harcosképző iskola honlapján! A nagy sikerű film hivatalos honlapja.

Korábban:

2000. augusztus 2. Róma közelében, Vescovio di Torriban egy amfiteátrum nyomait találták meg a földben. Az ókori színházban minden valószínűség szerint gladiátorok küzdöttek életre-halálra.