Ezt a tanácsot adhatná egy tudományosan képzett futballedző a tizenegyesrúgóval szemben álló kapusnak. Egy nemzetközi futballtudományi kongresszuson (van ilyen!) arról a felismeréséről számolt be egy liverpooli kutató, hogy a büntetőrúgást végző játékos csípőjének irányultsága a rúgást megelőző mintegy fél másodpercben elárulja, melyik irányba lövi meg a labdát.

Ha a jobb lábas rúgó csípője merőlegesen néz a kapus felé, a büntetőrúgás szinte biztosan a kapu jobb oldala felé fog tartani. Ha viszont kisebb szöget zár be, a kapus balra várhatja a lövést. A kutató mindezt videofelvételek gondos elemzése során állapította meg. Bemutatott egy, a kapus nézőpontjából felvett filmet, melyet négyszer állított meg a demonstráció során: 120 és 40 milliszekundummal a lövés előtt, a rúgás pillanatában, illetve 40 milliszekundummal utána. A félprofi kapusok határozottan nagyobb arányban fogtak ki büntetőket, mint a kísérletekben részt vevő amatőrök. 120 ms-mal a rúgás előtt a félprofik 50 százaléka helyesen döntött, hogy melyik irányba kell mozdulnia. A sikerességi arány 62 százalékra nőtt 40 ms-mal a rúgás előtt és 82 százalékra a rúgás pillanatában. A tapasztalt kapuvédők minden fázisban legalább 10 százalékkal eredményesebbek voltak, mint az amatőrök.

Kapusokat is megkérdeztek, mit figyelnek a rúgó játékoson a büntető előtt. A többség említette a csípő állását, emellett a nekifutás szögét, a nem rúgó láb állását, a törzs hajlását. S hogy milyen bonyolult tudomány a futball, az is mutatja, hogy kanadai kutatók más véleményen vannak. Szerintük a legtöbb információt nem a rúgó láb állása adhatja a kapusnak. Egy vancouveri kutató 138 büntetőrúgás videoelemzését végezte el (az 1982-1994 közötti labdarúgó világbajnokságok mérkőzései alapján) és arra jutott, hogy az esetek 80 százalékában a nem rúgó láb abba az irányba fordult, amerre a labda végül is ment. Az angol ezt azzal kontrázta meg, hogy a láb orientációja sokkal kevésbé látszik, mint a csípőé.

(Természet Világa)