Az ENSZ égisze alatt zajló monstre tanácskozás legnagyobb tétje az volt, hogy sikerül-e megállapodásra jutni a Kiotóban 154 ország által elfogadott jegyzőkönyvben kitűzött célok gyakorlati megvalósításáról. A jegyzőkönyv konkrét csökkentési kvótákat ír elő a 38 legfejlettebb ország számára, amelyeknek a 2008 és 2012 közötti időszakig átlagosan 5,2 százalékkal kellene csökkenteniük az üvegházhatást előidéző hat gáz, mindenekelőtt a szén-dioxid kibocsátását az 1990. évi szinthez képest. A konferencia teljes kudarcba fulladt.

A legfrissebb hírek a konferenciáról

Indulatos vélemények a hágai klímakonferenciáról
Európai lapok szerint az Egyesült Államok, amely a világ első számú széndioxid-termelője, még ma is úgy ül le tárgyalni, mintha az "american way of life" nem képezné vita tárgyát, mondhatja akár 150 állam is ennek az ellenkezőjét. Az amerikai konzervatív sajtó ugyanakkor tudatlan középkori szerzetesekhez és druida papokhoz hasonlítja az európai környezetvédőket, akik elődeik módjára földrengésekből és viharokból olvasták ki Isten haragját az emberek túlzásai miatt.

Klímakonferencia: a kudarc háttere

A Greenpeace nyilatkozata szerint a konferenciára olyan eseményként fognak emlékezni, amelyen a kormányok megszegték a Föld megvédelmezését szolgáló nemzetközi együttműködésre tett ígéreteiket.

Kudarccal végződött a hágai klímakonferencia
Összeomlott szombaton a hágai klímakonferencia, miután az Európai Unió és az Egyesült Államok nem tudta áthidalni a globális felmelegedés megfékezésének módozataival kapcsolatos nézeteltéréseit.

Szegények és gazdagok ellentéte a hágai klímakonferencián
Végéhez közeledik a kéthetes hágai klímakonferencia, amelyen 120 ország diplomatái, civil szervezetek képviselői és klímaszakértők gyűltek össze Hágában a múlt hét elején. A Magyar Hírlap összefoglalója az eddigi eseményekről.

Magyarország az unió álláspontját támogatja Hágában
Magyarország a konferencia talán legvitatottabb kérdésében osztja az EU-csoport álláspontját: nem híve a csökkentési kvóták adásvételének.

Klímakonferencia - amerikai javaslat
Az Egyesült Államok és szövetségesei a hágai klímakonferencián azt javasolták, hogy a fejlett országok 2012-ig egymilliárd dollárral növeljék a fejlődő országoknak nyújtandó támogatást a Föld felmelegedése elleni vívott harcukhoz.

Ellentétek az Egyesült Államok és az EU között
Szerdáig sem simultak el a nézeteltérések az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamai között az ügyben, hogy miként lehet csökkenteni a Föld felmelegedéséért felelős üvegházhatást okozó gázok légkörbe kerülését.

Klímakonferencia: bírálat az Egyesült Államoknak

Az Egyesült Államokon, a világ első számú szennyezőjén múlik, hogy eredményes lesz-e a globális felmelegedés elleni küzdelem - hangoztatta Jacques Chirac francia elnök hétfőn, a második hetébe lépett hágai nemzetközi klímakonferencián.

Megnyílt a hágai klímakonferencia miniszteri értekezlete
Öt kontinens több mint száz miniszterének öt napja van arra, hogy részletes megállapodásra jusson az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről.

A fejlődő országok a nyugatot vádolják
A hágai klímakonferencián a fejlődő országok ígéretei megszegésével vádolták a Nyugatot, és leszögezték, hogy amíg nem kapnak tőle tetemes pénzügyi támogatást, nem vállalnak kötelezettséget az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásának csökkentésére.

Alapvető nézeteltérések a hágai klímakonferencián
A belga kormány szerint a világ gazdasági hatalmai közül egyedül az Európai Unió folytat célratörő politikát az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásának csökkentése érdekében; a japán kormányküldöttség ellenben úgy véli, hogy az erről kötendő globális megállapodás létrejöttét csakis az unió makacssága akadályozza.

A konferencia céljai
2000. november 13-án Beatrix holland királynő jelenlétében Hágában megnyílt az éghajlati változásokkal foglalkozó nemzetközi konferencia, amelyen a világ országai gyakorlati megoldásokat keresnek a globális felmelegedést előidéző gázok kibocsátásának csökkentésére.

Tudósítások a konferenciáról
Hanti Ágota és Pázmándi Tamás a Magyar Nukleáris Társaság ifjúsági szakcsoportja (FINE, Fiatalok a Nukleáris Energetikáért) és a Young Generation Network képviseletében vesz részt a Hágában november 13-24. között megrendezett 6. Klíma Konferencián. Az oldalon tudósításaikat, leveleiket gyűjtik csokorba.

Élet az üvegházban - fokozódó üvegházhatás és globális éghajlatváltozás
Napjaink egyik legvitatottabb kérdése, hogy a gyarapodó üvegházhatású gázok milyen módon befolyásolják a globális éghajlatot bolygónkon. A háttéranyagban a természetes és a fokozódó üvegházhatásról, illetve a globális felmelegedés lehetséges következményeiről olvashatnak.

Ajánló:

Az amerikai Környezetvédelmi Alap és a Természettörténeti Múzeum nagyszerű kiállítása a fokozódó üvegházhatás következményeiről. Kósa Pál látványos és közérthető anyagában a globális felmelegedéssel is foglalkozik. A 6. Klíma Konferencia hivatalos honlapja.

Korábban:

2000. június 19. A köztudatban környezetkímélő megoldásként számon tartott vízerőművek több üvegházhatású gázt termelnek, mint az ugyanolyan teljesítményű hőerőművek. A bűnös a hatalmas víztározókban rothadó növényzet. 2000. augusztus 30. Nemzetközi kutatások a közelmúltban egy új üvegházhatású összetevőt neveztek meg, amelynek élettartama néhány száztól néhány ezer évig terjedhet.