Az Egyesült Államokon, a világ első számú szennyezőjén múlik, hogy eredményes lesz-e a globális felmelegedés elleni küzdelem - hangoztatta Jacques Chirac francia elnök hétfőn, a második hetébe lépett hágai nemzetközi klímakonferencián.

Jacques Chirac
Chirac rámutatott arra, hogy az amerikaiak egy főre számítva háromszor annyi üvegházhatást okozó gázt bocsátanak ki, mint a franciák. "Elsősorban az amerikaiakba vetjük reményeinket az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkenését illetően" - hangoztatta a francia államfő, a "tétovázás abbahagyására" és "szigorú intézkedések meghozatalára" buzdítva az Egyesült Államokat.

"Jólétünket a bőséges energiára alapoztuk. Ma szembesülnünk kell azzal a ténnyel, hogy minden természeti erőforrásnak ára van, hogy minden környezetszennyezés pazarlás is egyben, és hogy bolygónk regenerálódási képessége nem korlátlan" - hangsúlyozta Jacques Chirac a hágai klímakonferencián.Az Egyesült Államok küldöttsége

Kétszáz amerikai egyetemista hétfőn egy lármás tüntetés formájában nyíltan szembeszegült hazája hivatalos álláspontjával, színfoltot hozva az amúgy nagyon is komoly konferencia életébe - jelentette az AFP. A Greenpeace környezetvédő szervezet támogatásával Hágába érkezett diákok azzal vádolták az amerikai küldöttséget, hogy figyelmen kívül hagyja a közvélemény többségét, és csak a nagy ipari szennyezők érdekeivel törődik. A 44 amerikai állam 120 egyetemét képviselő diákok megfigyelőként mindvégig részt vesznek a tanácskozáson, amelyet drákói rendszabályok elfogadására noszogatnak.(MTI)

Ajánló:

Az [origo] dossziéja - friss hírek, háttéranyagok, tudósítások a konferenciáról, kvíz. A 6. Klíma Konferencia hivatalos honlapja.