Öt kontinens több mint száz miniszterének öt napja van arra, hogy részletes megállapodásra jusson az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről.

Jan Pronk
Beatrix holland királynő és az elnöklő holland környezetvédelmi miniszter, Jan Pronk jelenlétében nyílt meg hétfőn Hágában a globális felmelegedés problémáival foglalkozó ENSZ-konferencia második szakasza, amely miniszteri szinten zajlik. Öt kontinens több mint száz miniszterének öt napja van arra, hogy részletes megállapodásra jusson az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről. Ezek a gázok a légkör fokozatos felmelegedését és ezáltal a légköri folyamatok megváltozását okozzák.

A konferencia első, szakértők részvételével lezajlott hetének fejleményei nem sok jót ígérnek a fő cél, a kiotói jegyzőkönyv rendelkezéseinek végrehajtásáról kötendő megállapodás szempontjából, bár vannak biztató jelek is. A tanácskozás elnöke, a holland Jan Pronk szerint van "reális esély" az értekezlet sikeres befejezésére, de elismerte, hogy "ez az esély nem nagy". A holland környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy "ökológiailag hiteles, ugyanakkor a költségvetési szempontokat szem előtt tartó kormányok számára politikailag is elfogadható" megállapodásra törekszik.

A tanácskozás első hetében nem sikerült az áttörés a legfontosabb kérdésekben. Az Európai Unióban elnöklő Franciaország államfője hétfői beszédében javasolta, hogy sújtsák pénzbüntetéssel a kibocsátási határértékeket túllépő államokat, és hogy az ipari országok anyagilag is segítsék a fejlődő országok klímavédelmi intézkedéseit.

(MTI)

Ajánló:

Az [origo] dossziéja - friss hírek, háttéranyagok, tudósítások a konferenciáról, kvíz. A 6. Klíma Konferencia hivatalos honlapja.