A világ legnagyobb részecskegyorsítója sem tudta egyértelműen kimutatni a titokzatos Higgs-bozont, amely a részecskék nyugalmi tömegéért lehet felelős. A szerkezetet lebontják, hogy egy még nagyobb monstrum épüljön a helyén. Közben egy másik földrészen is folyik a hajsza a Higgs-részecskéért.

Megfoghatatlan részecske, megfogható közelségben
A fizika jelenleg talán legfontosabb feladata: megtalálni a titokzatos Higgs-részecskét. Senki sem bizonyította be, hogy létezik, mégis sokat várnak tőle a részecskefizikusok. Peter Higgs elmélete szerint a Világegyetemet egy mindent átható erőtér tölti ki, amely felelős az Univerzumban nyüzsgő részecskék nyugalmi tömegéért. Princetoni kutatók azt állítják, hogy végre nyomára akadtak.

Lebontják a legnagyobb részecskegyorsítót
A CERN - és az egész világ - jelenlegi legnagyobb gyorsítóját, a LEP-et (Large Electron-Positron Collider) azért zárják be, mert alagútjában épül meg egy újabb, még nagyobb gyorsító, az LHC (Large Hadron Collider).

Magyarok a CERN-ben
A CERN európai intézmény, munkájában a magyar kutatók már évtizedek óta közreműködnek. Az egyik hazai bázis a KFKI-RMKI intézete, hol a részecskekutatás elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkoznak. A Magyar Hírlap dr. Szegő Károly igazgatót kérdezte, mit jelent a gyorsító bezárása és egyáltalán a CERN Magyarországnak?

A témához kapcsolódó linkek