Az Egyesült Államok és szövetségesei a hágai klímakonferencián azt javasolták, hogy a fejlett országok 2012-ig egymilliárd dollárral növeljék a fejlődő országoknak nyújtandó támogatást a Föld felmelegedése elleni vívott harcukhoz.

Diplomáciai források szerint egy olyan kiegészítő támogatási alapot akarnak elkülöníteni a Világbank és az ENSZ környezetvédelmi programját egyesítő Környezetvédelmi Világalap keretén belül, amelynek egyik ága az éghajlatváltozások káros hatásaihoz való alkalmazkodás előkészítését, a másik pedig az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának csökkentését finanszírozná.

Az első csomagból valamennyi fejlődő ország részesülne. Ezen belül a legszegényebb államok és azok a szigetországok, amelyeket a legjobban fenyeget a tengerek szintjének emelkedése, lennének a kedvezményezettek. A második csomag a fejlődők nemzeti programjait támogatná, beleértve az olyanokat, mint a "széndioxidkút-terv", amelytől a mérgező gázoknak az erdők és a mezőgazdasági földek általi elnyelését várják. Az utóbbi várhatóan éles vitákat vált majd ki, különösen az Európai Unió részéről, amely reméli, hogy az ilyen "kutak" számát maximálni lehet.

A támogatást részben a gazdag országok önkéntes hozzájárulásából, részben pedig azokból az adókból finanszírozzák, amelyek a harmadik világnak átadott technológiához kapcsolódó hitelmozgásokból származnak.

A klímakonferenciának a tervek szerint pénteken estig kell elfogadnia zárónyilatkozatát.

(MTI)

Ajánló:

Az [origo] dossziéja - friss hírek, háttéranyagok, tudósítások a konferenciáról, kvíz. A 6. Klíma Konferencia hivatalos honlapja.