Bár a hétvége nem hozta meg a remélt aktivitást, hétfőn és kedden újra érdemes próbálkozni az észleléssel.

Mint arról szombaton beszámoltunk, legalább négy koronakitörés anyaga irányult a Föld felé, amelyek a november 23-24-én lezajlott sorozatos napkitörések után következtek be.

A napanyag első lökéshullám-frontjai hétvégén érték el bolygónkat. A szakemberek szerint még a közepes földrajzi szélességeken is igen erőteljes geomágneses vihar kialakulása volt várható (egy ötfokozatú skálán 4-es erősségű). Ilyen esetben a sarki fény akár a 45 fokos földrajzi szélességig is lehúzódhat (Budapest földrajzi szélessége 47,5 fok). Az aktivitás azonban kisebb volt a vártnál (2-es fokozat), így csak az 55. szélességi fokig hatolt le az aurora.

A hét első két éjszakája azonban ismét reménykedésre adhat okot: a november 24-ei kitörések anyagfelhőihez most az újabb, 25-ei események által kidobott napanyag is "felzárkózott", így hétfőn és kedden éjjel is érdemes próbálkozni az észleléssel (ideális időszak éjfél körül), északi irányba tekintve. Egyelőre a Hold sem zavaró: nem sokkal újhold után vagyunk.

Ajánló:

A legrészletesebb űr-időjárás előrejelzés! Naptevékenység, koronakitörések, a naptevékenység földi hatásai. Friss információk az űr-időjárásról, a naptevékenységről és a sarki fényekről.