Az évezred utolsó napfogyatkozása

2000. december 25-én lezajlott a második évezred utolsó, részleges napfogyatkozása. Hol csodálhatjuk meg a közeljövő teljes napfogyatkozásait?



Egy 13 éves torontói lány az általunk is jól ismert napvédő szemüveggel felszerelve figyeli a jelenséget (Fotó: REUTERS/Andy Clark)

Karácsony első napján a Nap, a Hold és a Föld utoljára sorakoztak fel úgy ebben az évezredben, hogy Észak- és Közép-Amerika lakói egy részleges napfogyatkozást láthassanak. A jelenség csúcspontjakor, helyi idő szerint 12.23-kor (hazai idő szerint 18.23-kor) égi kísérőnk a napkorong 72%-át takarta el, amit azonban csak Kanada legészakibb területeiről, pontosabban a Baffin-szigetről lehetett megfigyelni. A kontinens felett körülbelül három óra alatt vonult át a holdárnyék, nyugat-keleti irányban.

Az évezred utolsó napfogyatkozásának folyamatosan bővülő fotógalériája

A fogyatkozás tehát nem volt teljes, így az emberek nem csodálhatták meg a napkoronát, amely remélhetőleg sok kedves Olvasónknak nyújtott maradandó élményt 1999. augusztus 11-én. Valószínű, hogy akik akkor átélték a teljesség lenyűgöző élményét, soha nem fogják elfelejteni, s ha tehetik, legalább még egyszer megnézik majd valahol.

Ha valaki ismét élőben szeretné megtekinteni e csodás eseményt, annak a legközelebbi lehetőség 2001. június 21-én jön el, amikor a teljesség 4 perc 57 másodpercig tart majd. Gondoljunk csak bele, milyen hihetetlenül rövidnek tűnt az 1999-es (maximálisan) 2 perc 22 másodperc. Sajnos ez a fogyatkozás nem sok hazánkfiának lesz elérhető, mivel a teljesség sávja az Atlanti-óceán - Angola - Zambia - Zimbabwe - Mozambik - Madagaszkár vonalon húzódik. Persze aki megteheti, összekapcsolhatja az élményt egy afrikai utazással.



A napkorona a totalitás alatt, 1999. augusztus 11-én (Fotó: Selmeczi Anna)

Nézzük a további teljes napfogyatkozásokat (dátum, a totalitás maximális hosszúsága és azon országok, illetve területek felsorolása, amelyeket érint a teljes fogyatkozás sávja).

2002. december 4. - 2:04 - Angola - Zambia - Botswana - Zimbabwe - Dél-Afrika - Mozambik - az Indiai-óceán déli része - Dél-Ausztrália

2003. november 23. - 1:57 - Antarktisz

2006. március 29. - 4:07 - Dél-Brazília - Atlanti-óceán - Ghana - Togo - Benin - Nigéria - Niger - Csád - Líbia - Egyiptom - Törökország - Oroszország

2008. augusztus 1. - 2:27 - Észak-Kanada - Grönland - Jeges-tenger - Oroszország - Mongólia - Kína

2009. július 22. - 6:39 (!) - India - Nepál - Bhután - Burma - Kína - Csendes-óceán

2010. július 11. - 5:20 - a Csendes-óceán déli része - Húsvét-sziget - Chile - Argentína

A teljes napfogyatkozások sávjai, 1996-2020 (ábra)

Minden kedves Olvasónknak kívánjuk, hogy minél többet lásson az imént felsorolt fogyatkozásokból. Ezen kívül természetesen sok részleges és gyűrűs napfogyatkozás lesz, amelyekre most nem tértünk ki. Aki látta már a teljességet, talán nem is nagyon jön izgalomba más jellegű fogyatkozásoktól.

A legközelebbi karácsonyi (december 25-ei) napfogyatkozást a jelenlegi földlakók már nem láthatják, mivel 2307-ben esedékes.

S. T.

Ajánló:

A 2001-2002-es év - nem csak teljes - napfogyatkozásai. További képek! Részletes szöveges és grafikus információk az aktuális napfogyatkozásról a NASA oldalain.

Korábban:

1999. augusztus 10. Szerdán elérkezik a várva várt esemény, az évszázad csillagászati jelensége, az évezred utolsó napfogyatkozása. Kedves olvasóink bizonyára már minden gyakorlati tudnivalóval tisztában vannak. Rövid összeállításunkban ezúttal arra vállalkoztunk, hogy egy kis ízelítőt nyújtsunk a legutóbbi, Magyarországon is látható teljes napfogyatkozásról, a korabeli sajtó szemével. Érdemes az akkori információkat és történéseket a maiakkkal összevetni!