Adok-kapok

Ahogy a halálos vírusok, mint az Ebola vagy a HIV átkerülhetnek állatról emberre, úgy ez fordítva is igen valószínű.

Évente több száz turista keresi föl Ruandában a hegyi gorillák utolsó, védett menedékhelyét. A pénzzel, amit a látogatásért fizetnek, hozzájárulnak ugyan az állatok védelméhez, ám puszta megjelenésükkel veszélyt is hoznak rájuk. 1988-ban az állatok köhögtek, prüszköltek, hat el is pusztult. Csak később, vér- és szövetminta-vizsgálatok után derült ki, hogy egyik elpusztult állat a kanyaró jeleit mutatja. A kutatók szerint, bár erre utaló vírust nem izoláltak, az állatok emberektől kapták el a fertőzést.

Vakcinálás után a járvány igen hamar lecsengett. Ahogy a halálos vírusok, mint az Ebola vagy a HIV átkerülhetnek állatról emberre, úgy ez fordítva is igen valószínű. A ruandai nem egyedüli eset volt. A főemlősök élettere egyre csökken, ahogy a termelés érdekében terjeszkedő ember egyre nagyobb számban kerül közelebb hozzájuk. A kutatások szerint több vadon élő makákó és orangután szervezetében van jelen tipikus emberi betegségekkel, így kanyaróval, tbc-vel, influenzával szembeni antitest. Az emberekhez közel élő gorillák és csimpánzok több parazitát hordoznak, mint a vadonban élő társaik.

1996-ban 11 csimpánz pusztult el légzőszervi fertőzés következtében a tanzániai Gombe Nemzeti Parkban. Valamennyi állat rendszeresen kapott élelmet természetvédelmi őröktől. Ezek és más jelek is azt mutatják, hogy az emberszabásúak és más majmok szinte védtelenek az emberektől megkapható fertőző betegségekkel szemben. Az amerikai állatkertekben és minden olyan intézményben, ahol főemlősökkel foglalkoznak, már kötelező a védőkesztyű és maszk használata, és évente tbc-szűrésen kell részt venniük a dolgozóknak, nem csupán a saját, hanem az állatok érdekében is. A vadonban azonban ilyen elővigyázatosság egyelőre aligha lehetséges. A világméretű kutatómunka mellett arra tanítják a fejletlen országok terepen dolgozó állatorvosait és természetvédelmi munkatársait, hogyan ismerhetik fel a leghamarabb a fertőzés jeleit az állatokon, és a gyors diagnózissal hogyan lehet elejét venni a járványoknak.

(Természet Világa)

Ajánló:

Mentsük meg a hegyi gorillákat! Főemlős portál.