Évszázados melegrekordok Magyarországon

Rendkívüli meleggel köszöntött be az új évezred. A múlt év végi rövid havazás után folyamatosan melegedett a levegő, és az első hét végére példátlan, minden eddigi rekordot megdöntő hőmérsékletek alakultak ki Magyarországon.Vajon valami rendkívüli történt a légkörben, vagy erre is van a meteorológusoknak tudományos válasza?

Az ICI Interaktív Meteorológia szakemberei szerint a helyzet nyilvánvalóan szokatlan, hiszen az időjárás az április közepét idézi, de természetesen ennek is megvan a fizikai háttere. Olyan események "jöttek össze", melyek ebben az évszakban szokatlanok, és ezek együttes hatása okozza ezt a többségünk számára kedvező időjárási helyzetet.

Az elmúlt napokban a középpontjával Észak-Európa felett örvénylő nagy kiterjedésű ciklon áramlási rendszerében afrikai eredetű meleg levegő érkezett Közép-Európa fölé. A ciklon frontrendszere ekkor az Ibériai-félsziget keleti részétől kiindulva az Alpokon, Németországon át a Skandináv-félszigetig húzódott. Ebben az időjárási helyzetben a kontinens nagy részét a változékonyság és az évszakhoz képest melegebb idő jellemezte.

Észak-Afrikától kiindulva Olaszországon át a Kárpát-medencébe délnyugat felől rendkívül meleg levegő érkezett. Az érkező levegő viszonylag magas nedvességtartalma következtében gyakran bizonyult felhősnek az ég. Elsősorban a déli megyékben regisztráltak pár órás napsütést, ami tovább segítette, hogy az élénk déli, délnyugati szélben százéves melegrekordok dőljenek meg.

Szombaton (6-án) Kaposváron 15,3 fokot mértek, ezen a napon a legmelegebbet Mosonmagyaróváron regisztrálták 1975-ben (14,2 fok).

Vasárnap (7-én) délen és keleten már a reggeli hőmérsékletek (minimumok) is igen magasnak bizonyultak. Szentgotthárdon 10,4 fok volt a hajnali legalacsonyabb hőmérséklet, mely szintén országos melegrekord, 1919-ben Kalocsán regisztráltak 7,7 fokot. Napközben tavaszi időjárás uralkodott az ország nagy részén. Törvényszerűen megdőlt a maximum rekordja is. Kecskeméten 17,4 fokot mértek, ez április közepén megszokott érték! Jellemző, hogy az eddigi rekord 13,6 fok volt, ezt a Keszthelyen élők tapasztalhatták még 1919-ben.

Hétfőn (8-án) reggel Békéscsabán 7,6 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, ehhez hasonlót szintén nem tapasztalhattunk az elmúlt száz évben, eddig a Budapesten 1902-ben mért 6,0 fok volt a rekord.

Ma délután is rekord közeli értékek fordultak elő a délkeleti országrészben, de az elkövetkező napokban lehűl a levegő, ami véget vet a januári tavasznak.

(ICICOM)

Ajánló: