Március 26-án, hétfőn 14 órától Csányi Vilmos akadémikust várjuk az [origo] Társalgójába.

Csányi Vilmos
Ritkán fordul elő, hogy egy kutató, ráadásul egy természettudós a nagyközönség előtt ismert és népszerű legyen. Annál is inkább, mivel rengeteg kiváló tudós dolgozik - majdhogynem a teljes ismeretlenségben. A népszerűséghez valami több kell: talán személyes varázs, nyitottság vagy egyszerűen a szakma szeretete, mely újra és újra arra sarkall, hogy a tudományos eredményeket minél többen, minél jobban megismerjék. Csányi Vilmos ezen ritka tudósok közé tartozik: nagy tudású kutató, miközben tévé- és rádió műsorok kedvelt vendége és népszerű könyvek szerzője.

Csányi Vilmos 1935-ben született Budapesten. 1958-ban diplomázott az ELTE Természettudományi Karán, vegyész szakon, majd a SOTE Orvosi Vegytani Intézetében biokémikusként dolgozott egészen 1973-ig. Azóta az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára. Megalakította a magatartás-genetikai laboratóriumot, majd az etológia tanszéket, ahol humánetológiát, etológiát, magatartás-genetikát és rendszerelméletet tanít.

A Magyar Tudományos Akadémia tagja. Számos hazai szakfolyóirat szerkesztője, illetve a neves World Future szerkesztőbizottságának elnöke.

Csányit leginkább az evolúció, az agyműködés illetve az állati és emberi viselkedés kérdései foglalkoztatják. A közelmúltban megjelent Bukfenc és Jeromos című sikerkönyvében a szerző a kutya és az ember hasonló szociális viselkedési formáinak kialakulását és a korai emberi evolúcióban betöltött szerepét vizsgálja. A könyvből megtudhatjuk, hogy a kutya sokkal régebbi társunk, mint gondoltuk, ami azért izgalmas, mert így a kutya és az ember közötti kommunikáció megfigyeléséből akár következtetni is lehet a beszéd előtti kommunikációra. A kutya és a gazdája közötti kötődés típusai hasonlóak lehetnek az anya és gyermeke közötti kötődéshez. Csányi szerint a primitív társadalomban működő folyamatokat lehetséges az ember és a kutya közötti kommunikációval modellezni.

A Bukfenc és Jeromos mellett nem régiben jelent meg a Kentaur természetrajza, az Emberi természet és a Van ott valaki? című válogatott tanulmánykötete. A válogatásból kiderül, hogy annak ellenére, hogy a média tele van erőszakkal, az emberek általában elítélik az agressziót. Csányi szerint - a közhiedelemmel ellentétben - fajunk épp hogy túlságosan is érzékeny az erőszakra, és az állatokhoz képest jobban kerüli és toleránsabb is.

Csányi Vilmos hétfőn, 14 órától 15 óráig válaszol olvasóink kérdéseire.