A geofizikusok új mérési módszert dolgoztak ki a Föld egykori mágneses mezejének mérésére. Kiderült, hogy a dinoszauruszok idejében a mágneses mező háromszor olyan erős volt, mint azt a korábbi eljárások alapján gondolták.

Vasreszelék rúdmágnes környezetében
Az egykori mágneses mező adatai a képződő vulkáni lávák apró, mágnesezhető részecskéiben őrződtek meg. A mágneses ásványok az iránytűhöz hasonlóan beállnak az aktuális mágneses térnek megfelelő irányba, miközben a láva megszilárdul. A kutatók ebből sokat tudnak az egykori mágneses mezők irányáról, de kevés ismerettel rendelkeznek a mező erősségéről. A paleointenzitás mérésének hagyományos módszere több mint 4 évtizeddel ezelőtt fejlődött ki, és mostanáig nem sokat változott. A vizsgálat során valamilyen magmás kőzetnek egy kis darabját vizsgálják: felmelegítik és lehűtik egy olyan kamrában, amit megvédenek mindenféle külső mágneses hatástól. A módszernek azonban két jelentős hátránya van. A több százmillió éves kőzetminták gyakran szennyeződnek az idők során, ráadásul maga a folyamat is gyakran megváltoztatja a kőzet mágnesezettségét. Emiatt főleg a nagyon idős minták a valódinál kisebb mágnesezettséget mutatnak.

A napszéltől a mágneses tér véd
meg bennünket
Ezért a kutatók most egy olyan készüléket próbáltak ki, amit a számítógépes chipek tervezésére használnak, és ami nagyon érzékeny a legkisebb mágneses hatásra is. Óriási előrelépést jelent, hogy ezzel a módszerrel egyetlen kristályt lehet mérni a teljes kőzet helyett. Így a kutatók olyan mintákat tudnak vizsgálni, ahol ki lehet zárni a szennyeződés lehetőségét. A módszer pontosságát egy 1955-ben képződött Hawaii lávamintán tesztelték. Kiderült, hogy az új módszerrel megállapított paleointenzitás szinte tökéletesen megegyezett azzal, amit 1955-ben valóban mértek. Ha a modern időkben ilyen jól működik, akkor itt az ideje, hogy kicsit visszamenjünk a múltba - gondolták a geofizikusok. És visszamentek egészen a dinoszauruszok korába. Több tucat mintát vettek azokból az indiai lávafolyásokból, amelyek csaknem 100 millió évvel ezelőtt képződtek. Vizsgálatuk során azt a meglepő eredményt kapták, hogy a mágneses tér erőssége háromszor nagyobb volt, mint azt a korábbi módszer alapján feltételezték. A közeljövőben különböző földtörténeti korokból szeretnének adatokat szerezni az új módszerrel. Többek között egy 2,5 milliárd éves mintát is meg akarnak vizsgálni. Ennek eredménye különösen izgalmas lehet, hiszen a feltételezések szerint a mágneses mezőt is befolyásoló földmag kialakulása ekkor még nem fejeződött be.

Dulai Alfréd

Ajánló:

Angol nyelvű beszámoló a UniSci oldalain. Az új eljárást a Rochester Egyetem kutatói dolgozták ki.