A jelenlegi napfoltciklus eddigi legnagyobb foltcsoportja látható a Nap felszínén. A várakozások szerint bármelyik pillanatban hatalmas napkitörések következhetnek be felette.
A Noaa 9393 jelzésű napfoltcsoport a legnagyobb ilyen alakzat az utóbbi évtizedben, amely mintegy 14 földkorongnyi területet borít a Nap felszínén. A csillagászok szerint még ma (pénteken) óriási napkitöréseket produkálhat. Ha a robbanások bekövetkeznek, néhány pillanat alatt több energia szabadul fel bennük, mint amit az emberiség egész eddigi története során elfogyasztott.

A gigászi alakzatot körülbelül egy hónapja, a mainál még jóval kisebb állapotban figyelték meg először. A Nap forgása miatt ezután eltűnt, majd meglepően nagyra növekedve bukkant elő néhány nappal ezelőtt. Az utóbbi 48 órában szerkezete instabillá vált, s két kisebb napkitörés - a szakemberek szerint egy jóval nagyobb előjeleként - már bekövetkezett felette.

A jelenlegi napfoltciklusban ez az első igazán nagy foltcsoport. A 11,2 éves periódusú napfoltciklusok két napfoltminimum közötti időszakok. Jelenleg éppen a ciklus közepén tartunk, vagyis idén várható a napfoltmaximum.

A Noaa 9393 jelzésű napfoltcsoport szabad szemmel is látható, de SE SZABAD SZEMMEL, SE TÁVCSŐVEL NE NÉZZÜNK VÉDELEM NÉLKÜL A NAPBA! Kellő óvintézkedés nélkül akár meg is vakulhatunk. ( Ezen az oldalon - amely még az 1999-es napfogyatkozásrsa készült - a szem védelméről olvashat.)

Várható földi következmények

A fent említett két napkitörés koronakitörésekben folytatódott, a kidobódott napanyag jelenleg a Föld felé tart. Az előrejelzések szerint ma (pénteken) vagy szombaton érkezik meg bolygónk környezetébe, s 20-30% az esély egy komoly geomágneses vihar kialakulására. Sarki fényre egészen az északi szélesség 45. fokáig - vagyis hazánk területének nagy részén is - lehet számítani a következő éjszakák során. A hétvégi aktivitás változását ezen a honlapon kísérhetik figyelemmel.

S. T.

Ajánló:

Korábban: