Nem alkalmazhatnak új betegeken egész testre kiterjedő hipertermiás kezelést a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban, mivel az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnöksége visszavonta a kísérlethez adott etikai engedélyét - közölte Vizi E. Szilveszter, az ETT elnöke pénteken Budapesten.

Elmondta: az ETT által felkért szakértők egybehangzó véleménye szerint a kórházban eltértek az engedélyezett protokolltól és a 242 hőterápiával kezelt betegen az engedélyezett négyféle daganattípus helyett 13 különböző rákos megbetegedésben végeztek kezeléseket. Hozzáfűzte, hogy a szakértői jelentésből megállapítható: a hőkezelés előtti terápia sokfélesége is lehetetlenné teszi, hogy a kezelések eredményeiből biztos tudományos következtetésekre lehessen jutni, ugyanakkor a betegek kockázata is növekszik a mellékhatások miatt.

Vizi E. Szilveszter emlékeztetett arra: az ETT 1999. december 28-án engedélyezte, hogy a kórházban kísérleti jelleggel egésztest hipertermiás kezelést alkalmazzanak rosszindulatú daganatos betegeken. Jelezte: az etikai engedélyre azért volt szükség, mert minden, Magyarországon még be nem vezetett és az orvostudomány számára még kellő tapasztalatokkal nem bíró terápiás eljárás vagy műtéti beavatkozás a betegek egészsége érdekében feltételekhez kötött.

Hozzátette: az egésztest hipertermiás kezelésnél az utolsó két évben nemzetközi lapokban megjelent közlemények szerint bizonyos esetekben mellékhatások jelentkezhetnek a betegeken, például sokszervi elégtelenség, és a kemoterápiás gyógyszerek hatásainak megváltozása miatt máj- és veseelégtelenség.

Vizi E. Szilveszter tájékoztatása szerint az ETT elnöksége javasolja, hogy a legújabb külföldi tapasztalatok figyelembe vételével dolgozzon ki új kezelési eljárási rendet a Péterfy Sándor utcai kórház. Ennek engedélyezése után vonhat csak be új betegeket a kísérletekbe. Az elnökség javasolta azt is, hogy a már megkezdett és szövődménymentes kezeléseket fejezzék be. Hozzátette: a döntés nem érinti a lokálisan alkalmazott hipertermiás kezeléseket, amelyek elfogadott gyógymódnak számítanak. Az ETT elnöke úgy vélekedett, hogy néhány hét alatt megoldható a kísérlet új protokolljának kidolgozása és engedélyezése.

Szolnoki Andrea, Budapest főpolgármester-helyettese az MTI-hez eljuttatott közleményében felháborítónak minősítette, hogy az egészségügyi miniszter - megfogalmazása szerint mondvacsinált okokra hivatkozva - leállította a Péterfy Sándor utcai kórházban működő hőterápiás kezeléseket. Mint írja, az intézményben több mint egy éve már három hőterápiás gépen kezelik a súlyos daganatos betegeket. - Ezzel az intézkedéssel több ezer rákos beteg szinte utolsó lehetőségét veszik el - vélekedik a főpolgármester-helyettes. - Jó lenne, ha a miniszter úr az egészségügy valós problémáival foglalkozna ahelyett, hogy jól bevezetett, a betegek érdekeit szolgáló terápiás lehetőség megszüntetését kezdeményezné - tartalmazza Szolnoki Andrea közleménye.

(MTI)

Korábban:

2000. január 11. A közelmúltban nagy visszhangot váltott ki a daganatos betegségek gyógyítására kifejlesztett új módszer, a teljestest-hipertermia hazai bevezetése. Összeállításunkban beszélgetést olvashatnak a kezeléseket végző főorvossal és egy beteggel.