Új kutatási eredmények szerint a kergemarhakór afrikai antilopokkal került Nagy-Britanniába, még a 70-es években.

Legalábbis ezt állítják új-zélandi kutatók, elvetve a betegség származására vonatkozó jelenlegi elméleteket, például a káros genetikai mutációkat vagy a leginkább elfogadott nézetet, miszerint súrlókórban szenvedő birkákról terjedt át a betegség a szarvasmarhákra. A korábbi vizsgálatok során ugyanis megállapították, hogy súrlókórban elpusztult birkák agyvelejében is a fehérjemolekulák hasonló elváltozásai jöttek létre, mint a kergemarhakórban elpusztult tehenek agyában.

Az új vizsgálatok alapján azonban kiderült, hogy a hetvenes években a brit szafariparkokba szállított antilopok a kergemarhakórhoz nagyon hasonló tüneteket mutattak. A kutatók feltételezik, hogy a levágott állatok egy részét szarvasmarhák kaphatták meg táplálékként.

A kutatók számítógépes modellek segítségével próbálták feltérképezni a betegség elterjedését, s a konkrét adatokkal az afrikai eredet elmélete illeszkedett leginkább.

A szarvasmarhákat sújtó kergemarhakór emberi megfelelője a Creutzfeld-Jakob-kór (CJD), amely halálos kimenetelű. Valószínű - pontosabban még nem teljesen bizonyított, hogy a kergemarhakórral fertőzött marhahússal megkapható a CJD. A legutóbbi adatok szerint a betegség 80-as években feltűnt változatai (vCJD) eddig 90 áldozatot követeltek Nagy-Britanniában, s jelenleg heten fertőzöttek.

A múlt év végén látott napvilágot az a mintegy négyezer oldalas jelentés, amely a Lord Phillips által vezetett BSE-bizottság kergemarhakórra és CJD-re, illetve a kettő közötti összefüggésekre vonatkozó információit tárta a nyilvánosság elé, hatalmas botrányt kavarva ( részletesen lásd egy korábbi cikkben).

Ajánló:

Potom négyezer oldalas jelentést hozott nyilvánosságra tizenhat kötetben a Lord Phillips által vezetett BSE-bizottság, amely a szivacsos agyvelőgyulladás halálos következményeit taglalta múlt hét közepén. Állatorvosok, járványügyi szakemberek vettek részt az előkészítésben. Anglia most a halálos kórtól retteg - és szenvedélyesen vádol. A Magyar Hírlap cikke.

Korábban: