A fagyosszentek közel álltak az igazsághoz

Egy hónappal a barackosokat tönkretevő fagyok után a szőlősgazdák és a kiskerttulajdonosok aggodalommal várták május 12-13-14-ét, vagyis a népi megfigyelésekből jól ismert fagyosszenteket: Pongrácot, Szervácot, Bonifácot. A szentek igen közel álltak hírnevükhöz, erős volt a lehűlés, sőt kis körzetekben gyenge talajmenti fagyok alakultak ki. A népi regulának van igazságtartalma, de nem csak hazánkban ismert.

Az ICI Interaktív Meteorológia szakemberei szerint a május közepére vonatkozó népi regula nem alap nélküli, és semmiképpen sem sorolható a babonák világába. A közép-európai térségbe a nyári évszakra váltás előtt sokszor érkeznek hideg léghullámok észak-északkelet felől. A tavaszi erőteljes nyugat-keleti (zonális) áramlás miatt az északi tájakon felhalmozódott hideg még egyszer utat tör magának az alacsonyabb földrajzi szélességek felé, mielőtt ott is megindulna az erőteljes felmelegedés. A lehűlés viszonylag gyakori jellegére nem csak hazánkban, hanem Ausztriában, Németországban, Lengyelországban is felfigyeltek az elmúlt évszázadok alatt, tehát nem kizárólagos magyarországi jelenségről van szó.

A mostani fagyosszentek előtt egy héttel még átlag feletti hőmérsékletek jellemezték hazánkat. Közben a kontinens-léptékű légkörzésben fokozatos változás állt be: Északnyugat-Európa felett magasnyomású képződmény formálódott, a kontinens keleti peremén pedig egy ciklon mélyült ki. A két rendszer közös áramlási rendszerében észak-északkeleti irányból egyre hűvösebb és szárazabb léghullámok érkeztek a Kárpát-medencébe. Fokozatosan gyengültek a nappali felmelegedések és egyre erőteljesebbnek bizonyultak az éjszakai lehűlések. 12-én hajnalban, az északi országrészben 5-6 fokot mértek. A legmagasabb nappali hőmérséklet mindössze 15-18 fokot ért el. Szervác napján, 13-án hajnalban sokfelé regisztráltak 2-4 fokot. A hideg reggelek mélypontja 14-ére esett, ekkor például Paks, Nagykanizsa térségében a 2 méteres előírt magasságban 0, +1 fokot mértek. Azaz a talaj közelében rövid ideig gyenge fagy alakult ki, melyek azonban az áprilisihoz hasonló komoly károkat annak ellenére sem okoztak, hogy ilyenkor már lényegesen érzékenyebbek a növényi kultúrák.

Összességében az idei év fagyosszentjei nem cáfolták a velük kapcsolatos népi megfigyelést, valóban erőteljes lehűlés történt ezekben a napokban.

Természetesen a regula nem abszolút érvényességű szabály. Erre példaként megemlítjük, hogy egy évvel ezelőtt átlagos, sőt határozottan átlag feletti hőmérsékletek jellemezték e napokat és igen messze álltunk a fagyoktól: a leghidegebb napon is 6-8 fok volt a hajnali legalacsonyabb hőmérséklet, a többi napon a 10 fokot is meghaladta.

ICI Interaktív Meteorológia, Budapest, 2001. 05. 16.

(ICICOM)

Ajánló: