Nyughatatlan fehérjék<br/>

Vágólapra másolva!
A biológiakönyvekben a fehérjék statikus szerkezetű molekulákként szerepelnek. Új vizsgálatok alapján azonban olyannyira dinamikusak tűnnek, hogy szinte folyadékoknak tekinthetők.
Vágólapra másolva!

Egy fehérje belsejében (illusztráció)
Pennsylvania Egyetem

A kutatók 13 különböző hőmérsékleten vizsgálták a molekulák belső szerkezetét, a korábbiaknál részletesebb képet nyújtó módszerrel ( mágneses magrezonancia-képalkotás). Az így nyert adatok a belső mozgások sokkal nagyobb skáláját tárták fel, amelyek jellege szoros összefüggést mutatott a hőmérsékleti értékekkel.

A fehérjék - amellett, hogy számos szerkezeti elemet találunk közöttük - a szervezetben lejátszódó biokémiai folyamatokat katalizálják enzimekként, így a sejtek működésének alapvető elemeit képezik.

Az általános elgondolás szerint a fehérjék szerkezete határozza meg funkciójukat, s mindegyikük egyedi biológiai aktivitással rendelkezik. Úgy tűnik azonban, hogy a fehérjék folyamatosan változnak - s ezek a változások szintén meghatározóak lehetnek aktivitásuk szempontjából.

S. T.

Ajánló:

További információk angol nyelven az UniSci honlapján.

Korábban:

2001. május 19. Az utóbbi években a kutatók nagyszerű eredményeket értek el a riboszómák vizsgálatában. Egyre jobb minőségű és részletesebb képeket sikerült készíteni e minden sejtben megtalálható, kulcsfontosságú sejtalkotókról, amelyek a fehérjeszintézis színhelyei. A Science tudományos hetilap 2001. május 11-i számában két beszámoló is megjelent a riboszómákról, amelyek egyrészt új információkat nyújtanak, másrészt az antibiotikumok hatásmechanizmusáról is részletesebb képet tárnak elénk.