Az AIDS múltja és jövője

A HIV-fertőzöttek száma 2000-ben a becslések szerint már több mint harminchatmillió volt - tíz év múlva a legtöbbjük már nem él. A járvány eddig huszonkétmillió életet követelt világszerte, és az áldozatok száma évről évre növekszik, tavaly elérte a hárommilliót. Honnan támadt ez a veszedelem, és meddig pusztíthat még? Kié lesz a győzelem az orvostudomány és a vírus halálos játszmájában? Milyen irányba halad a kór evolúciója? Az ENSZ AIDS elleni programjának legutóbbi jelentése így fogalmaz: a kép sötét, apró reménysugarakkal. Müller Viktor cikke a Természet Világa c. folyóiratban.

A vírus eredete
A legkorábbi vérminta, amelyből egyértelműen kimutatták a HIV-1 jelenlétét, 1959-ből származik az afrikai Kinshasából, de AIDS-gyanús esetek korábbról is ismertek. A becslések az 1940-es évek végére vagy az ötvenes évek elejére teszik a járvány kezdetét.

Járványtani körkép
A számok elrettentőek. 1999 óta az AIDS a legtöbb életet követelő fertőző betegség. Számos országban a mostani tizenöt évesek több mint harmada fog AIDS-ben meghalni. A pusztítás apokaliptikus méreteket öltött.

Az AIDS-járvány főbb becsült adatai 2000 végén

Az orvoslás helyzete
A járványért felelős vírus ellen ma már hatékony gyógyszereink vannak. Még nem látszik remény a betegség teljes gyógyítására, de bizakodhatunk abban, hogy a kezelés idővel hosszú távon is megoldható lesz. A drága kezelések azonban nem oldhatják meg a világméretű AIDS-járvány problémáját. A járvány megfékezésére - orvosi eszközökkel - egyedül a hatékony és széles körben terjeszthető védőoltás lenne alkalmas.

A vírus evolúciója
A HIV jövője nem csak az orvosi kutatásoktól függ: a vírus maga is változik. Az eseményeket nehéz pontosan rekonstruálni, a jövőre nézve azonban az evolúciós logika komor jóslatokkal szolgál. A betegség lefolyása tovább rövidülhet, még súlyosabbá válhat, ha fennmaradnak az eddigi gyors terjedésért felelős körülmények. Különösen ijesztő a közös tűhasználattal történő átadás az intravénás kábítószer-élvezők körében.

Az AIDS jövője
A kép sötét, de nem vagyunk teljesen tehetetlenek. Az AIDS jövője a kezünkben van: a követendő út ismert, és ez a megelőzés útja. Mégis okkal tarthatunk attól, hogy a fejlődő országokban, ahol a világ népességének nagyobbik része él, a járvány még el sem érte csúcspontját, és évtizedekig tombolni fog.

(Természet Világa)

Ajánló:

Korábban:

Szinte alig van olyan HIV pozitív ember, aki ne találkozott volna a megvetés, a megbélyegzés, a kiközösítés, a megszégyenítés élményével vagy valamilyen durva AIDS-es viccel. Egy mocskos falú házban, valahol Ugandában, anyák emlékkönyveket készítenek gyerekeiknek. A nők AIDS-től haldokolnak, s ez az egyetlen mód, hogy valamit örökül hagyjanak. HIV/AIDS-helyzetkép a világban és Magyarországon - A kelet-európai járvány szintén borzalmas lesz... - Hova forduljak?