A kifosztott jeruzsálemi templom kincseiből épült a Colosseum

Egy régészcsoport szerint a rómaiak a jeruzsálemi templom kifosztásának hadizsákmányából emelték a Colosseumot. Legalábbis erre utal az a nemrégiben megfejtett felirat, melyet a múlt héten mutattak be a Colosseumban rendezett kiállítás megnyitóján.

A római kiállítás egyik központi darabja egy nagyméretű kő, mely valószínűleg oltárként szolgált. Az oltárkőbe vésett cizellált, latin nyelvű felirat arról ad hírt, hogy az építményt Lampaudius szenátor állíttatta helyre Kr. u. 443-ban.

Az oltárkő felületét tanulmányozó régészek azonban olyan mélyedésekre figyeltek fel, melyek egyértelműen egy korábbi feliratra utaltak. A jelek szerint a kő felületét évszázadokkal korábban egy bronzbetűkből álló híradás díszítette. Több hónapos kutatómunka után Alföldy Géza, a heidelbergi egyetem professzora olasz régészekkel együttműködve megfejtette az üzenetet. Következtetésük szerint az eredeti felirat így szólt: "ImŰ T. Caes. Vespasianus Aug. Amphitheatrum Novum Ex Manubis Fieri Iussit."

Azaz: "Vespasianus Augustus császár hadizsákmányból építtette az új amfiteátrumot." Cinzia Conti, a Colosseum felületi restaurációjának vezetője elmondta: "Nem kétséges, hogy Jeruzsálem kifosztása volt ez a háború." Conti asszony szerint a Colosseumot Titus császár 100 napig tartó ünnepség keretében avatta fel, de apja, Vespasianus, már megnyitotta azt 79-ben, röviddel halála előtt, mikor a teátrum munkálatait még nem fejezték be. Az eredeti bronzfeliratot ezek szerint az első megnyitásra készítették.

A rómaiak Vespasianus uralma alatt, Kr. u. 70-ben fosztották ki Jeruzsálemet, amikor a zsidó lázadást elfojtották. A várost Titus, Vespasianus fia foglalta el. A templomot lerombolták; egyes források szerint az ostrom alatt egymillió ember veszett oda. Ezt a győzelmet örökíti meg Titus diadalíve, mely a Colosseumhoz legközelebb eső római fórumot díszíti. A diadalív oldalán látható domborművek a templomban szerzett zsákmányukkal ábrázolják a római katonákat.

A Colosseum, hivatalos néven a Flavianus amfiteátrum építési munkálatai Kr. u. 72-ben, két évvel Jeruzsálem kifosztása után kezdődtek meg.

[origo]