Allergiamentes macskák

A genetikailag módosított állatok egyik következő példája olyan macskák előállítása lehet, amelyek nem okoznak emberi allergiás reakciókat. 

A Transgenic Pets nevű cég azoknak kínálja majd új "termékét", akik szeretnének ugyan macskákat tartani, de az állatok által termelt anyagok allergiás reakciókat váltanak ki náluk. Jerry Jang klónozási szakértő (University of Connecticut , USA) szerint az allergiamentes macskák 2003-tól, körülbelül 1000 dolláros áron jelennek meg a piacon.

Mindössze egyetlen gént fognak megváltoztatni (blokkolni), s ennek következtében nem termelődik majd az állatok bőrében az a fehérjemolekula, amely kiváltja az allergiás reakciókat. A kutatók szerint az állatok egészségi állapotát ez nem rontja, s minden egyéb szempontból teljesen egészségesek lesznek. A fehérje ugyanis semmilyen fontos életműködéshez nem szükséges.

Az állatvédő szervezetek képviselői máris elítélően nyilatkoztak a tervekről, s az etikai problémákon túl arra is rámutatnak, hogy a speciális macskák létrehozása valószínűleg számos sikertelen kísérleten keresztül valósul majd meg, mint az általában jellemző a genetikailag módosított fajok esetében.