Az AIDS elleni küzdelem kulcsa a nők egyenjogúsága

Amíg a nők nem minősülnek egyenjogúnak, a kórt nem lehet legyőzni - vélték afrikai felszólalók a New York-i ENSZ-közgyűlésen. A nők tekintélyének emelése csökkentené az erőszakot és az ekképpen terjesztett fertőzést is.


Fotó: Reuters

Az AIDS elleni átfogó küzdelmet csak akkor lehet sikeresen megvívni, ha szociális és szexuális értelemben a férfiakkal egyenrangúan kezelik a nőket és lányokat Afrikában - mutattak rá az Egyesült Nemzetek Szervezetének rendkívüli közgyűlésén felszólalók.

Az eleinte főként férfiakat sújtó betegség ugyanis ma nagyon gyorsan terjed a nők körében több afrikai országban. Mozambikban például kétszer nagyobb, 15 százalékos a HIV-fertőzöttség a fiatal lányok és nők körében, mint férfitársaik között. Botswanában a 25-29 éves nők több mint felét, a 20-24 évesek 44 százalékát megfertőzte az AIDS vírusa.

Az AIDS húsz év alatt 22 millió halálos áldozatot követelt, jelenleg 36 millió embert fertőzött. A legsúlyosabban érintett térség Afrika középső és déli része.

Fotó: Reuters

Afrikai vezetők hangoztatták, hogy a betegség terjedésében fontos tényező a szegénység is. A gyógyszergyárak a fórumon arra hívták fel a figyelmet, hogy hiába kínálják termékeiket olcsóbban az eladósodott államoknak, azok nem élnek a lehetőséggel. "Állami szintű kudarcról van szó" - mondta a gyógyszergyártók nemzetközi szövetségének elnöke, Harvey Bale annak kapcsán, hogy a szerződésbe foglalt árcsökkentés ellenére a szegény országok nem veszik azokat az orvosságokat, amelyek a fejlett államokban évekkel hosszabbítják meg az AIDS-betegek életét. Bale egyúttal a szegények gyógyszervásárlásának szempontjából is létfontosságúnak tartotta, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár javaslatának megfelelően létrehozzák a 7-10 milliárd dollárból gazdálkodó nemzetközi pénzalapot.

A gyógyszerhelyzet további árnyoldalairól lásd korábbi cikkünket

Az ENSZ közlése szerint egyes országok, szervezetek és magánszemélyek eddig már több mint félmilliárd dollárt ígértek abba a tervezett segélyalapba, amelyből a szegény országok AIDS-ellenes küzdelmét támogatnák. A legnagyobb összeget, 200 millió dollárt az Egyesült Államok ajánlotta fel, de a bírálók szerint Washington még így is meglehetősen szűkmarkú volt. Franciaország 127 millió dollárt ajánlott fel, száz millió dollárral járulna hozzá az alaphoz Nagy-Britannia, és ugyanekkora összeget hajlandó fizetni a Gates-alapítvány is. Kofi Annan ENSZ-főtitkár egy neki ítélt díj összegével, 100 ezer dollárral kíván hozzájárulni a segélyalaphoz.

Fotó: Reuters

A három napig tartó közgyűlésen számos országból a legmagasabb szintű vezetők vesznek részt, köztük 26 állam- és kormányfő. Az Egyesült Államokat hétfőn Colin Powell külügyminiszter (a képen) képviselte, aki bejelentette, hogy az amerikai kormányzat növelni fogja anyagi támogatását az AIDS elleni nemzetközi harc, illetve a gyógyszerek kifejlesztésének segítése érdekében is. Kezdetnek Washington 200 millió dollárt különített el - mondta Powell a Reuters szerint, de hozzátette, hogy ez csak szaporításra szánt pénzmag. A fejlődő államok AIDS-harcát csak az idei pénzügyi évben 480 millió dollárral támogatja az Egyesült Államok, amely eddig összesen 1,6 milliárdot költött erre a célra.

(MTI)