Beethovennel több a tej

A tehenek annyira szeretik Beethoven F-dúr (Pastorale) szimfóniáját, hogy ha azt hallgatják, majd egy literrel több tejet adnak naponta. A No Milk Today c. szám viszont a könnyűzenei listán sem szerepel.

Az erőteljesebb ritmusok, például Jamiroquai, a Supergrass vagy a Mud zenéje viszont egyáltalán nem növeli az állatok tejelő kedvét - ez derül ki a Leicesteri Egyetem pszichológuscsapatának tudományos vizsgálatából. E következtetésre úgy jutottak, hogy különféle muzsikákat hallgattattak - kilenc héten át napi tizenkét órában - egy körülbelül ezer fríz tehénből álló csordával.

"Azt tapasztaltuk, hogy a lassú zene, amely megnyugtatja a teheneket és megszünteti az összezártságból adódó stresszüket, naponta mintegy háromnegyed literrel növeli egy-egy állat tejtermelését - mondta a BBC-nek a vizsgálatban részt vevő dr. Adrian North. - Sok gazda már korábban is hitt e módszer hatásosságában, mi tulajdonképpen nem tettük mást, mint gazdagítottuk a tapasztalatukat."

Beethovenen kívül a fríz tehenek slágerlistáján előkelő helyen szerepel az "Everybody Hurts" az REM-től, a "What A Difference A Day Makes" Aretha Franklintől, Simon és Garfunkel örökzöldje, a "Bridge Over Troubled Water", valamint Lou Reed "Perfect Day"-e is. A Herman's Hermits együttes "No Milk Today" (Ma nincs tej) című opusza - talán kabalából - nem szerepel a listán.

Mintegy tizenöt évvel ezelőtti kutatásokból már az is kiderült, hogy a tehenek másképp viselkednek, ha gondozójuk egész előző éjjel mulatott, vagy ha vitája volt élete párjával - idézi az AFP a brit tejtermelők királyi szövetségének egyik vezetőjét.

(MTI)