Az ENSZ közgyűlése szerdán elfogadta az AIDS-nek szentelt rendkívüli ülését lezáró nyilatkozatot, amely megteremti a betegség elleni küzdelem világméretű stratégiájának alapjait. A muzulmán országok nyomására a szövegben végül is nem tettek közvetlen említést a fertőzésnek leginkább kitett homoszexuálisokról, prostituáltakról és kábítószer-élvezőkről.

Fotó: Reuters

A közfelkiáltással jóváhagyott dokumentum felszólítja a világ minden országát, hogy 2003-ig hozza létre és valósítsa meg saját nemzeti stratégiáját az AIDS terjedésének megakadályozására, dolgozzon ki a megelőzést szolgáló programokat és biztosítsa a már megbetegedettek gyógykezelését. 2005-ig mindenhol információs, oktatási és egyéb AIDS-megelőzési intézkedéseket kell életbe léptetni.

Az összesen húszoldalas nyilatkozat tizenöt célkitűzést tartalmaz, amelyek végrehajtásához meghatározott időrend társul. A megelőzésen és a gyógykezelésen kívül kimondja egyebek között azt is, hogy 2003-ig el kell fogadni, meg kell erősíteni és végre kell hajtani azokat a törvényeket és rendeleteket, amelyek kiküszöbölik a diszkrimináció minden formáját a HIV-vírussal megfertőzöttekkel és AIDS-betegekkel, illetve a veszélyeztetett csoportok tagjaival szemben.

Fotó: Reuters

Mintegy háromezer kormánytisztviselő, aktivista, gyógyszeripari vezető és AIDS-beteg gyűlt össze az ENSZ hétfőn elkezdődött New York-i konferenciáján, amely első volt a maga nemében. A háromnapos tanácskozást lezáró nyilatkozat megszövegezését hetekig tartó vita előzte meg, amely különösen felszínre hozta a 189 tagállam kulturális különbözőségét. A muzulmán országok nyomására a szövegben végül is nem tettek közvetlen említést a fertőzésnek leginkább kitett homoszexuálisokról, prostituáltakról és kábítószer-élvezőkről, hanem körülírták és mint a legmagasabb fertőzöttségi rátát mutató csoportokként utaltak rájuk.

A közelmúltban részletes információkat olvashattak rovatunkban a világ AIDS-helyzetével kapcsolatban. A Természet Világa kiváló áttekintéséből a HIV-vírus eredetéről, a drámai járványtani körképről, az orvoslás helyzetéről, a vírus evolúciójáról és az AIDS jövőjéről tájékozódhattak.

Az AIDS világméretű terjedésre riasztó méreteket öltött. Mára már 36 millió ember fertőződött meg HIV-vírussal vagy betegedett meg AIDS-ben, közülük 25 millióan Afrikában élnek. Szakértők becslése szerint az előbbi szám elérheti a százmilliót is 2010-ig, ha nem történik semmi. Az éppen húsz éve felfedezett betegség eddig 22 millió halálos áldozatot szedett, a legtöbben, 3 millióan tavaly haltak meg.

(MTI)