Brazília és Thaiföld sikeres AIDS-megelőzési és -kezelési programját modellként állították az ENSZ New Yorkban zajló első AIDS-konferenciájának résztvevői elé. Az Egyesült Államok váratlanul visszavonta a Kereskedelmi Világszervezetben Brazília elleni vádjait, amely engedély nélkül másolja a méregdrága gyógyszereket.


Latin-Amerika legnépesebb országában, Brazíliában - ahol a kormány engedélyezi a HIV-fertőzés elleni be nem jegyzett gyógyszerek gyártását és ingyenesen terjesztését - a lakosság kevesebb mint egy százaléka fertőzött. Az AIDS-elhalálozások száma az utóbbi öt évben a felére csökkent. Az úgynevezett antiretrovirális készítmények ára 70 százalékkal esett, amióta Brazília saját AIDS-ellenes programjába fogott, amelynek keretében 1996 óta a hatékonynak bizonyult gyógyszerkoktélokhoz térítésmentesen juthatnak hozzá a betegek.

Reménysugár gyógyszerügyben (fotó: Reuters)

Thaiföldön a felnőtt népesség 1-2 százaléka fertőzött a halálos kórral az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. A délkelet-ázsiai ország felére csökkentette a fertőzött gyerekek számát annak révén, hogy kiterjedt, önkéntes alapú tesztelési és kezelési programot vezetett be, s kiegészítette azzal, hogy a HIV-fertőzött terhes anyák kis dózisú antiretrovirális kezelésben részesülnek. Szakértők szerint az AIDS terjedésének Afrika után Ázsiában lesz a következő központja, s ez különösen értékessé teszi Thaiföld sikereit, amelyeket már tanulmányoznak a környező országokban.

A New York-i ENSZ-konferencián elhangzott, hogy Ázsia - ahol ma a világ HIV-fertőzöttjeinek 20 százaléka él - azért veszélyes, mert ott található a Föld két legnépesebb országa, Kína és India. Indiában 3,6 millióan fertőződtek meg, ez a második legnagyobb szám Dél-Afrika után. Egyes riasztó becslések szerint Kínában az elkövetkező tíz évben meghúszszorozódhat a jelenleg 500 ezres HIV-fertőzött lakosság.

A The New York Times kedden beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok váratlanul visszavonta a Kereskedelmi Világszervezetben Brazília elleni vádjait, s ez jelképesnek is bizonyulhat a harmadik világbeli AIDS-ellenes küzdelemben. Az átfogó AIDS-ellenes programot megvalósító Brazília egyebek között úgy tudott jelentős sikereket elérni, hogy engedélyeztetés nélkül másol és óriási mennyiségben állít elő amerikai antiretrovirális gyógyszereket. Keddi közös nyilatkozatában a két állam megegyezett abban, hogy Brazília a jövőben egyeztetni fog az Egyesült Államokkal hasonló lépés esetén, a vitát pedig a júliusban kezdődő kétoldalú kereskedelemliberalizálási tárgyalásokon rendezik majd minden részletében.

(MTI)