Halálos adag

Abraham Lincoln élete - és ezzel maga a polgárháború - múlott azokon a kis kék pirulákon, amelyeket az elnök depresszió ellen szedett, és amelyek halálos mennyiségű higanyt tartalmaztak.

Elnökké választása után néhány hónappal Abraham Lincoln nem szedte többé a kis kék pirulákat, melyeket addig "melankólia ellen" fogyasztott; a tabletták ugyanis "feszültté tették". Amerikai tudósok szerint helyesen és főként még idejében cselekedett.

Norbert Hirschhorn orvostörténész úgy véli, az elnök pirulái annyi higanyt tartalmaztak, hogy komolyan hatással lehettek személyiségére és munkabírására, sőt életének is könnyűszerrel véget vethettek volna. "Ha Lincoln nem ismeri fel idejében a gyógyszer káros hatásait, és nem hagy föl az antidepresszánsok fogyasztásával, az amerikai polgárháborút nem irányíthatta volna azzal a közmondásos hidegvérrel, amelyet az utókor emlékezete őriz" - írja Hirschhorn a Perspectives in Biology and Medicine legutóbbi számában.

Hirschhorn kutatócsoportja egy 19. századi recept alapján rekonstruálta a kortársak által blue mass néven ismert szert, melyet a krónikus depresszió, vagy ahogy akkoriban nevezték, a melankólia kezelésére használtak.

Az édesgyökér, rózsavíz, továbbá rózsaszirmok és cukor mellett a szer fő hatóanyaga a higany volt, ám ezt olyan arányban tartalmazta, amely sokszorosan túlszárnyalja a ma elfogadott egészségügyi határértéket. A jelentés szerint naponta három tabletta elfogyasztása a mérgezési küszöb közelébe juttathatja a szervezetet. Az általános és javasolt napi adag pedig akkoriban két-három pirula volt.

A krónikások feljegyezték, hogy az elnökségét megelőző időkben "Abe" Lincolnt gyakran fogta el dühroham. Egy alkalommal például egy Ficklin nevű férfit a gallérjánál megragadva "addig rázott, míg annak a fogai csattogni nem kezdtek", miközben az elnök "hangja elcsuklott, és egész testét remegés járta át". A kutatók szerint a dühkitörések hátterében a rendkívüli higanybevitel állhatott.

Az elnök egyéb tünetekre is panaszkodott; a rohamok mellett álmatlanságban szenvedett, és rendszeresen "reszketett" - ezek a szimptómák szintén higanymérgezésre utalnak. Miután azonban nem szedte többé az orvosságot, a panaszok megszűntek.

Abraham Lincoln, az Egyesült Államok 16. elnöke 1865-ben gyilkosság áldozata lett.

BK.