Kinyitották az űrállomás új ajtaját

Az Atlantis asztronautái befejezték a harmadik űrsétát, amelyet már az újonnan felszerelt zsilipmodulon keresztül hajtottak végre. Képes beszámoló.

Charles Hobaugh, az Atlantis pilótája a szkafanderbe öltözött James Reillynek segít az új zsilipmodulba való beszállásánál (fotó: NASA)

James Reilly és Michael Gernhardt űrhajósok először használták a Nemzetközi Űrállomás újonnan felszerelt "ajtaját", amelyen keresztül mind orosz, mind amerikai űrruhában lehetséges az űrbe való kilépés. Mint arról korábban beszámoltunk, eddig csak akkor lehetett amerikai szkafanderben űrhajón kívüli munkát végezni, ha az űrállomáson éppen egy űrrepülőgép tartózkodott. Ezután nincs akadálya annak, hogy bármikor kiléphessenek az űrállomás lakói az űrbe.

Michael Gernhardt éppen kibukkan az új zsilipmodulból (fotó: NASA)

A modul felszerelésének másik előnye, hogy ezután egy-egy űrrepülőgépes küldetés alatt folyamatosan nyitva maradhatnak az űrrepülőgép és az űrállomás közötti kikötőelemek nyílásai, amelyeket eddig minden űrséta alkalmával zárni kellett, hogy biztosítsák a megfelelő légnyomást. Ezzel sok időt lehet megtakarítani, így sokkal hatékonyabbak lesznek a küldetések.

Michael Gernhardt és James Reilly az új zsilipmodulon keresztül kilépnek az űrbe, hogy megkezdjék a harmadik űrsétát (fotó: NASA)

A zsilipmodul kisebb hibái ellenére az űrsétára való felkészülés és az űrséta is zökkenőmentesen zajlott. A két űrhajós sikeresen felszerelte a modul külső burkolatára a negyedik, nitrogénnel teli gáztartályt. Az űrséta viszonylag rövid volt (négy óra két perc), s hazai idő szerint szombaton délelőtt 10:37-kor fejeződött be.

Michael Gernhardt (balra) és James Reilly űrhajósok a negyedik gáztartály felszerelése közben (fotó: NASA)

Az Atlantis küldetése az űrállomás építése szempontjából befejezettnek tekinthető. A legénység már a visszatérés előkészületeit végzi. Az Atlantis a tervek szerint vasárnap reggel, hazai idő szerint 6:54-kor válik le az űrállomásról, s hétfőn reggel, 6:34-kor landol a floridai Kennedy-űrközpontban.

Michael Gernhardt asztronauta belép az új zsilipmodulba az űrséta végén (fotó: NASA)

S. T.

A témához kapcsolódó oldalak

  • NASA Human Spaceflight
    A küldetés hivatalos honlapja innét érhető el. Képek, videók, helyzetjelentések.
  • Űrállomás: lyukas zsilip és komputerhiba
    2001. július 20. Több helyen is ereszt az űrállomás új zsilipmodulja, de a nagyobb hibákat már elhárították - csakúgy, mint az egyik vezérlő-komputer "menetrendszerű" problémáját. Szombaton hajnalban először próbálják ki az új zsilipet.