Slágerlista az anyaméhben

Angol kutatók szerint a csecsemők egy évvel születésük után is emlékeznek azokra a hangokra, amiket édesanyjuk méhében hallottak, noha a szakértők korábban úgy vélték, a csecsemők legfeljebb két-három hónapig őrzik meg emlékeiket.

A Leicester University kutatói arra kértek várandós kismamákat, hallgassanak rendszeresen egy bizonyos zenét a születés előtti negyed évben. A kismamák szabadon választhattak a diszkózene, a reggae vagy a komolyabb műfajok között.

Több mint egy év elteltével a csecsemők vizsgálaton vettek részt, melynek során a kutatók azt igyekeztek ellenőrizni, nem kedvelik-e jobban a születésük előtt megismert zenét más, hasonló stílusú, ám különböző zeneszámoknál.

Dr. Alexandra Lamont, az egyetem zenei kutatócsoportjának munkatársa szerint az eredmények újabb bizonyítékot nyújtanak arra, milyen fontos szerepet tölt be nevelés a gyermekfejlődés korai szakaszában.

"Tudjuk, hogy fogantatása után 20 héttel az embrió már teljesen kifejlett hallással rendelkezik. Most kiderült, a baba akár a születéstől számított 12 hónap elmúltával is emlékszik a méhen belül hallott zenére; felismeri azt, sőt vonzódik hozzá."

Zeneteszt

A csecsemők zenei érdeklődését úgy mérték, hogy megfigyelték, mennyi ideig fordulnak a hangforrás irányába. Először villódzó fényekkel keltették fel a babák figyelmét, majd bekapcsolták a fények közelében lévő hangszórókat.

A kontrollcsoport, melynek tagjai születésük előtt nem hallgattak rendszeresen egy meghatározott dallamot, semmi jelét nem adták, hogy különösebben vonzódnának valamelyik felvételhez.

A műfajnál fontosabb a ritmus

Dr. Lamont elmondta, hogy a zene ritmusa a stílusnál fontosabb tényező volt.

"A kicsik ugyanúgy felismerik a UB40 együttest, mint Mozart muzsikáját, de sokat számít, hogy gyorsabb vagy lassabb zenéről van-e szó. A gyorsabb ritmusú zenék, mint például Vivaldi Négy évszakának nyitó tétele, fokozottabb vonzódást váltottak ki, mint mondjuk Mozart fúvósokra írt Adagiója."

Arra azonban a professzor sem tudott választ adni, hogy vajon a klasszikus zene valóban jótékony hatással lenne-e a csecsemőkori agyfejlődésre.

[origo]