Fülöp-szigetek - újra kitört a Mayon tűzhányó

Csütörtökön a Fülöp-szigeteken kitört a Mayon tűzhányó, amely a múlt hónap végén több alkalommal is működésbe lépett és környékéről mintegy 25 ezren menekültek el.

A tűzhányó kráteréből mintegy hatvan méter magasra lövellt ki az izzó láva, tíz kilométer magasságig ért a kitörést kísérő füst, s bőségesen hullottak a kődarabok - ezek jelentették a legnagyobb veszélyt - és hamu is. A kitörés moraját a hegytől mintegy tíz kilométer távolságra lehetett hallani. A helyi hatóságok károkról még nem tudtak beszámolni, de mintegy 25 ezer ember pánikba esve menekült a Mayon lábánál lévő falvakból. Legazpiban, a tartomány székhelyén lezárták a repülőteret, az iskolákban szünetel a tanítás, az iskolákat és az állami hivatalokat a menekültek fogadására alakították át.

A tűzhányó június végi kitörésekor mintegy ötvenezer ember hagyta el otthonát és csak két héttel ezelőtt tért vissza. A Mayon 1616 óta 47 alkalommal lépett működésbe, az eddig ismert legsúlyosabb kitörés 1814-ben volt, amikor 1200 ember vesztette életét.

(Fotók: Reuters)