Lappangó invázió

Európában is fel kell készülnünk a ritka trópusi betegségek előfordulására. Ezek ismerete jelenleg nem tartozik a szokásos orvosi képzéshez.

Úgy tűnik, hogy Amerika megnyugtatóan messze van Afrikától, mégis, 1999-ben New Yorkban a nyugat-nílusi láz 81 előfordulását figyelték meg. A megbetegedések közül nyolc halálos kimenetelű volt. Föltehetőleg illegálisan becsempészett madarak hurcolták be a kórokozókat, s az általuk megfertőzött szúnyogok aztán embereket csíptek meg.

Az elmúlt években a fertőzés már Európa déli kapujánál is megjelent. A Rhone deltájában, Marseille körzetében néhány tucat Camargueló pusztult el nyugat-nílusi lázban. Senki sem tudja, hogy a Földközi-tenger partján a szúnyogok mekkora hányada hordozza magában ezt a trópusi vírust.

A forró égöv alatt a fertőzést hordozó culex-szúnyogok a madarakat és az embereket támadják meg. A betegség fejfájást, lázat és tájékozódási zavarokat okoz, súlyos esetekben azonban agyvelőgyulladással, bénulással és halállal is járhat.

A trópusi szúnyogok egyre északabbra nyomulnak, és a teheráruval behurcolt rovarok kellemes körülményekre lelnek. A trópusi betegségek terjedésében nem kis szerepe van a nemzetközi turizmusnak is: 1999-ben ezer német világjáró tért haza maláriával fertőzve. Az Aedes aegypti szúnyog (balra) által terjesztett, nem halálos kimenetelű dengue-láz is megjelent Németországban. Évente mintegy 5 000 turista tér haza ezzel a betegséggel megfertőzve.

A Németországban előforduló trópusi fertőző betegségeket jelenteni kell a berlini Robert Koch Intézetnek. Így naprakészen nyilván tudják tartani, hogy milyen és hány trópusi betegség fordult elő az országban.

A témához kapcsolódó oldalak